Motordiefstal gedaald


KNMV - 17 februari, 2015

Het aantal motorfietsen dat in 2014 is gestolen, is met 11% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

De grootste daling is zichtbaar bij Harley Davidson: vorig jaar werden er van dit merk 30% minder exemplaren gestolen dan in 2013. Volgens AVc is dit het gevolg van gezamenlijke controles door RDW en politie, waarbij veel gestolen onderdelen van dit merk boven water kwamen. Van de exemplaren die wel werden gestolen, 59, was de kans op terugvinden echter wel zeer klein. Slechts één ontvreemde Harley Davidson (1,7%) keerde terug naar de rechtmatige eigenaar.

Diefstal top 10

Suzuki bleek het populairst bij het dievengilde (294 gestolen exemplaren), gevolgd door Yamaha (265) en Honda (257). De overige motoren:

  • Piaggio: 192
  • Overig: 176
  • Kawasaki: 143
  • BMW: 132
  • KTM: 126
  • Aprilia: 62
  • Harley Davidson: 59
  • Ducati: 47

In totaal verruilden 1753 motoren op illegale wijze van eigenaar.

‘Gevaarlijke’ regio’s

De motordiefstallen vonden vooral plaats in de politieregio’s Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Deze gebieden zijn samen verantwoordelijk voor ruim 52% van de diefstal van motorrijwielen in 2014. Amsterdam meldde 25% van de gestolen motoren aan. In Friesland, Groningen en Drenthe werden de minste motoren gestolen: ‚slechts’ 57.

Diefstalrisico

Hoewel Suzuki-motoren het meest werden ontvreemd, is het diefstalrisico het hoogst bij motorrijwielen van het merk Zuendapp. Het diefstalrisico wordt berekend op basis van het aantal gestolen motoren, teruggekeerde exemplaren en het totaal aantal geregistreerde exemplaren. Bij Zuendap bedraagt het diefstalrisico 6,5%. Op de tweede plaats staat Piaggio (4,5%) en op de derde plaats Gilera (4,4%). Eigenaren van een Harley Davidson kunnen het meest gerust gaan slapen: het diefstalrisico bedraagt slechts 0,1%.

Bekijk hier het rapport met de diefstalcijfers van motoren.