Herlings terug aan de top in WK MX2


KNMV - 27 februari, 2015

Jeffrey Herlings is hersteld van de beenblessure die hem vorig jaar maanden aan de kant heeft gehouden. De 20-jarige Red Bull KTM Factory coureur uit Elsendorp kwam dit weekend in Qatar aan de start tijdens de eerste wedstrijd voor het Wereldkampioenschap MX2 en won beide manches!

Kwalificatie

MX2:
Tijdens de kwalficatierace op vrijdag liet Jeffrey Herlings zien dat het met de snelheid wel goed zit, ondanks dat hij dit jaar nog geen wedstrijd had gereden. Herlings wist de race te winnen, met een voorsprong van minder dan twee seconden op de Amerikaan Thomas Covington en de Fransman Dylan Ferrandis (beiden Kawasaki). Ook Brian Bogers (KTM) deed het goed met een twaalfde plaats.

MXGP:
Glenn Coldenhoff rijdt in Qatar zijn eerste wedstrijd in de MXGP klasse. Ondanks twee gebroken tenen, opgelopen tijdens een training enkele weken geleden, wist de Nederlandse Suzuki coureur als veertiende te eindigen in de kwalificatierace. De race werd gewonnen door de Italiaan Antonio Cairoli (KTM) voor de Belg Clement Desalle (Suzuki) en de Fransman Gautier Paulin (Honda).

WMX:
Bij de dames reed Nancy van de Ven (Yamaha) een sterke kwalificatie, zij eindigde als derde achter Kiara Fontanesi en Livia Lancelot. Kimberley Braam (Kawasaki) werd twaalfde.

Eerste manche

MX2:
Jeffrey Herlings heeft de eerste manche van het nieuwe seizoen op zijn naam geschreven. In de beginfase passeerde hij Red Bull KTM teamgenoot Pauls Jonass, die de holeshot wist te pakken. De Franse Kawasaki rijder Dylan Ferrandis nam halverwege de manche de leiding over, maar wist deze niet vast te houden. Enkele ronden voor de finish nam Herlings de kop weer over en won met een voorsprong van ruim twee seconden. Derde werd de Belg Julien Lieber (Yamaha). Brian Bogers had een goede start, reed lange tijd in de top tien maar werd uiteindelijk als achttiende afgevlagd.

MXGP:
De Duitser Max Nagl (Husqvarna) pakte de kopstart en gaf de leiding niet meer uit handen. Tweede werd Clement Desalle (Suzuki), derde Antonio Cairoli (KTM). Glenn Coldenhoff zat er goed bij met de start, maar kon het hoge tempo niet volhouden en zakte terug naar de achttiende plaats.  

WMX:
Nancy van de Ven pakte kopstart en reed enige tijd op de eerste plaats, tot ze hard onderuit ging op een wave sectie en niet meer mee kon doen in de strijd om de kop. De manche werd gewonnen door Livia Lancelot, voor Kiara Fontanesi en Meghan Rutledge. Kimberley Braam werd als elfde afgevlagd, Van de Ven eindigde als zestiende en voorlaatste.

Tweede manche

MX2:
Jeffrey Herlings won na de eerste ook de tweede manche. Bij de start was ’the Bullet’ goed weg en nam na twee bochten de leiding in handen om deze niet meer af te staan. De Belg Julien Lieber (Yamahe) werd tweede, de Rus Aleksandr Tonkov (Husqvarna) derde. Brian Bogers moest helaas met motorpech de strijd verlaten. In de stand om het Wereldkampioenschap gaat Herlings aan de leiding met 50 punten, gevolgd door Julien Lieber (42) en Dylan Ferrandis (38).

MXGP:
Max Nagl pakte opnieuw kopstart en won ook de tweede manche, voor Clement Desalle en Gautier Paulin. Glenn Coldenhoff reed een sterke en constante race en kwam als tiende over de finish.

WMX:
Nancy van de Ven was ook in de tweede manche bij de start snel weg. Ze moest alleen Livia Lancelot en Kiara Fontanesi laten passeren en eindigde op een mooie derde plaats. Kimberley Braam sloot de tweede manche af als dertiende.