Buitenlandse verkeersovertreders makkelijker beboet


KNMV - 18 februari, 2015

Bestuurders uit het buitenland komen voortaan niet meer zo makkelijk onder een bon uit na het plegen van een verkeersovertreding in Nederland. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met een regeling waardoor bij alle 28 Europese lidstaten de naam- en adresgegevens van een overtreder kunnen worden opgevraagd.

Nu ontlopen buitenlandse verkeerszondaars vaak een boete omdat de politie hun gegevens niet automatisch kan achterhalen. Agenten moeten veelal een bestuurder persoonlijk aan de kant zetten en dat terwijl buitenlandse weggebruikers relatief vaker in de fout gaan dan weggebruikers uit het land waar de overtreding gepleegd wordt.

De nieuwe regeling vervangt de afspraak die gold met 11 landen. Europarlementariër Wim van de Camp laat op de website van de Europese CDA-fractie weten dat de nieuwe regeling “een belangrijke stap is in de strijd voor veiliger verkeer”. Volgens Van de Camp zal de dreigende bekeuring buitenlandse weggebruikers aanzetten om veiliger te rijden. Jaarlijks vallen er 25.000 doden in het Europese verkeer. „We moeten dat zo ver mogelijk en zo snel mogelijk helpen beperken”, aldus de Europarlementariër.