‚Betrek motoren bij testen met zelfrijdende auto’s’


KNMV - 13 februari, 2015

Het kabinet heeft eind januari besloten om vaker proeven met zelfrijdende auto’s toe te staan. In de testen wordt echter nauwelijks rekening gehouden met gemotoriseerde tweewielers (brommers en motoren), iets wat de KNMV zorgen baart. De motorbond pleit ervoor om deze voertuigcategorie meer te betrekken bij de testfase.

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Rijopleidingen: „In proeven zie je dat auto’s in treintjes rijden en met elkaar communiceren. Maar wat gebeurt er als je daar als bestuurder van een tweewielig motorvoertuig tussen wil komen? Wordt de ‚trein’ doorbroken of gaat er een systeem ingrijpen op het gas van mijn motor?”. Dat laatste is volgens Everink gevaarlijk omdat een motor stabiliteit aan snelheid ontleent. „Een motor kan daarom ook nooit zelfrijdend zijn: als de computer het gas opeens dichtdraait kan de bestuurder al snel ten val komen.”

De KNMV voert op landelijk niveau lobby om ervoor te zorgen dat gemotoriseerde tweewielers meer bij de testfase van de zelfrijdende auto’s worden betrokken en doet dat onder meer via het Motorplatform. In dit overlegorgaan werken diverse branche- en belangenorganisaties samen met de overheid aan de verbetering van de verkeersveiligheid van motorrijders. Sinds kort staan de testen met zelfrijdende auto’s hier op de kaart. Arjan Everink: „Er moet worden nagedacht over welke plaats de brommer- en motorrijder in het toekomstige wegbeeld inneemt. Kan de motorrijder bijvoorbeeld straks nog wel tussen de zelfrijdende auto’s op de snelweg rijden of moet er misschien een aparte rijstrook voor motoren gecreëerd worden? Het is nog niet zover, maar de ontwikkelingen gaan snel.”