Hoe komt motorsporter Rob Hartog de winter door?


KNMV - 15 december, 2015

De winter. Voor veel motorsporters eindigt dan het seizoen. Even geen wedstrijden, even geen competities, even geen races. Maar wat doet de fervente motorsporter in die tijd dan eigenlijk? De KNMV is hier benieuwd naar en ging even polsen bij Rob Hartog (23), Nederlandse topper in de Supersport-klasse.

“Mijn winterstop is eigenlijk alweer voorbij!”, vertelt Rob uitgelaten. “Voorheen hield ik twee maanden lang rust, maar dit is inmiddels teruggebracht naar twee weken.” Van twee maanden naar twee weken? Dat klinkt niet als een lange winterslaap! Rob gaat enthousiast verder: “Deze winter was extra bijzonder, omdat ik naast de wegrace ook een crosswedstrijd reed. En wel de Red Bull Knock Out. Dit zorgde ervoor dat ik na het wegraceseizoen (begin oktober – red.) slechts een paar weken rust had, en daarna weer ben begonnen met trainen voor de Red Bull Knock Out. Hetzij fysiek op de wielrenfiets als op de crossmotor.”

Even een uitstapje naar een andere tak van motorsport dus. Maar nu het einde van het jaar nadert, komt het komende seizoen al weer in zicht! “Eigenlijk maar een weekje na de Red Bull Knock Out zaten we al op het punt waar ik normaal het trainingsprogramma weer opstart voor het nieuwe seizoen”, licht Rob ons toe. “Dus direct vanuit de crosswedstrijd weer door met krachttraining in de fitness, duur- en intervaltraining op de wielrenfiets en zo nu en dan mountainbike- of motorcrosstrainingen. Dit zorgt ervoor dat we fit aan de start staan tijdens het begin van het wegraceseizoen in april!”
De wegrace kan dus tijdens de winter dan wel even stil liggen; Rob weet genoeg andere apparaten te vinden om zich op te vermaken! Al hoeft er ook voor de wegrace niet helemaal tot het nieuwe seizoen gewacht te worden. “Vaak wordt er al wel in februari of maart een voorjaarstraining afgewerkt”, aldus Rob.

Voor de bekendere motorsporters blijft het echter niet alleen bij trainen. Rob meldt: “In de winter zijn we niet alleen druk bezig met de fysieke trainingen, ook de PR-zaken slokken veel tijd op. Zo bedanken we in die tijd de sponsoren voor hun steun in 2015 en maken we onze nieuwe plannen voor 2016 kenbaar. Oh, en dan moeten deze plannen, mogelijkheden en een eventuele overstap ook nog uitgewerkt worden natuurlijk!”

Kortom, een echte langdurige periode van rust in de winter? Daarvan is niet echt sprake voor deze motorsporter. Maar dat is, in elk geval voor Rob Hartog, ook helemaal geen probleem! Zijn ervaring leert dat direct bij het eindigen van het seizoen, alweer vol goede moed aan de slag wordt gegaan voor het nieuwe seizoen. “Eigenlijk vaak al vóór het einde van het seizoen!”, besluit Rob lachend.