BOB-training: “Je wordt gewoon een stuk zekerder”


KNMV - 02 april, 2015

Bijna 100 cursisten gingen onlangs op een regenachtige zaterdag de uitdaging aan en volgden in de ochtend of in de middag de gloednieuwe Back on Bike (BOB)-training van de KNMV. Op het oefencircuit in Lelystad vielen ondanks het weer na afloop diverse positieve geluiden te noteren over deze motortraining van een halve dag.

Alberto Kabalt – Honda ST 1100

“De cursus was voor een heropstapper zoals ik eenvoudig maar goed. Ik heb voor de BOB-training gekozen omdat ik al meerdere cursussen bij de KNMV heb gedaan, maar nu al 7 jaar niet heb gereden en daarom graag opnieuw een cursus wilde doen. Je verleert het motorrijden nooit, alleen de fijne finesse verleer je en dat moet je goed bijgebracht worden. Een halve dag training is niet zoveel, maar de oefeningen waren goed. Het accent werd gelegd op het motorgevoel. Dat gevoel moet je vaak oefenen. Het slalommen vond ik het leukste om te doen omdat je daarmee het beste gevoel met de motor krijgt. Op de terugweg reed ik een stuk zelfverzekerder.”

Jan Nijland – Triumph 800 Tiger

“Ik ben 72 jaar en heb op mijn 62e pas het rijbewijs gehaald. Nadat ik vorig jaar een ongeluk had gehad met de mountainbike, had ik ook wat angst opgedaan voor het motorrijden. Vroeger heb ik de VRO R en de VRO 1 (nieuwe namen: VRO Risico en VRO Op Maat, red.) gedaan en de training van afgelopen zaterdag is me heel goed bevallen. Je leert de bochten goed aansnijden, het remmen, bewegen met de motor: je wordt weer een beetje opgefrist. De drie uren zijn heel goed benut.”

Petra Hoitink – KTM 690 Duke

“Het was echt heel leuk om te doen. Ik vond het wel fijn om met je eigen motor die oefeningen te doen aangezien ik nog maar sinds kort, oktober 2014, mijn rijbewijs heb. Nu heb ik een eigen motor en durf je die oefeningen dan nog wel? Het was heel erg leuk om dat onder begeleiding te doen. Zo moesten we bijvoorbeeld straatje keren en dat vond ik best wel een beetje eng. Onder begeleiding ging dat steeds beter. Het bochten rijden en het remmen wilde ik beter onder de knie krijgen en ik vind dat ik er meer zelfvertrouwen in heb gekregen. Elke keer denk je: ‘ik ga nog iets schuiner’. Van mij had het langer mogen duren omdat ik het zo leuk vond haha.”

Gert van Montfrans – Yamaha Diversion 900 (inmiddels ingeruild) 

“Wij hebben ’s middags met 38 mensen van de Veluwse Motor Toer Club, een redelijk doorsnee club met allerlei merken en soorten motoren, de BOB-training gevolgd. De cursus heb ik als positief ervaren op het weer na dan, maar dat heeft ook weer z’n voordeel. Het is niet leuk om in de regen en wind bezig te zijn, maar het is ook wel eens goed om bochtenwerk op een nat wegdek te doen. Verder heb ik eigenlijk alleen maar positieve geluiden gehoord. Het leukste was het bochten rijden. Daar kun je altijd aan blijven werken, ze noemen vaak de ideale lijn maar of je die ooit bereikt dat blijft afhankelijk van de persoon en het blijft een punt waar je van kunt blijven leren.”

Sandy Maessen – BMW F 800 R

“Wij, mijn man en ik, rijden zo’n 3 jaar en ik ben aan het begin van het seizoen altijd een beetje onzeker. De dingen die we behandeld hebben, zoals remmen, bochten en uitwijken, dat waren ook best wel de dingen waar ik mee zat: je wordt gewoon een stuk zekerder. Ik vond het een hele leerzame training ondanks het feit dat het koud en regenachtig was. We hebben al op de website van de KNMV gekeken om eventueel nog een andere training te doen want je wordt hier wel een betere motorrijder van. Het remmen vond ik het leukste maar het bochten rijden vond ik ook leuk, toen gingen we meters maken. Na een aantal bochten merk je dat je steeds meer durft, zo van ‘oh ja, zo ging dat’. Je wordt gewoon tijdens de cursus al wat zekerder van jezelf.”

Lees meer

De eerstvolgende BOB-training is op 7 juni (ochtend of middag). Lees hier meer en/of schrijf je direct in via de cursuskalender.