Aantal verkeersdoden in 2014 gelijk aan voorgaand jaar


KNMV - 30 april, 2015

In 2014 zijn er 570 mensen omgekomen in het verkeer. Dit aantal is gelijk aan het aantal verkeersdoden in 2013. Onder motorrijders vielen echter meer dodelijke slachtoffers te betreuren. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu betekent het aantal van 570 verkeersdoden dat we ‚nog steeds op koers’ zijn richting de doelstelling van maximaal 500 verkeersdoden in 2020.

Motorslachtoffers

De cijfers van 2014 tonen een stijging van het aantal in het verkeer overleden motorrijders naar 55 en dat terwijl er 29 motorrijders in 2013 verongelukten: wat toen een forse daling ten aanzien van de voorgaande jaren betekende. Voor de toename van het aantal dodelijk verongelukte motorrijders in 2014 valt geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleidingen van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV): „Het enige wat we kunnen zeggen is dat, hoe crue dit ook klinkt, het aantal van 55 doden in de trend past van de cijfers zoals we die vanaf 2011 zien. Maar laat ik duidelijk zijn: iedere dodelijk verongelukte motorrijder is er één te veel. Daarom blijven we ons breed inzetten voor de verbetering van de verkeersveiligheid van motorrijders.”

De KNMV zet zich ook in voor de groep die in de toekomst wellicht op de motor stapt: de brom- en snorfietsers. In deze categorie kwamen vorig jaar 43 mensen als gevolg van een verkeersongeval om het leven, een lichte daling ten opzichte van 2013 toen in deze categorie 48 personen dodelijk verongelukten.

Verkeersgewonden

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt later dit jaar het aantal ernstig verkeersgewonden over 2014 bekend. De KNMV vindt dat ook juist voor deze groep meer aandacht moet komen om zo een beter beeld te krijgen van het totale maatschappelijke leed.