Michael van der Mark wereldkampioen!


KNMV - 06 september, 2014

Met een zwaar bevochten overwinning op het circuit van Jerez heeft Michael van der Mark de Supersportwereldtitel veroverd! De 21-jarige Rotterdammer was de grote favoriet in Spanje, maar moest heel diep gaan om zijn eerste mondiale titel veilig te stellen. Hij vocht een zenuwslopend duel uit met de Fransen Jules Cluzel en Florian Marino die beiden in theorie nog aanspraak maakten op het kampioenschap.

In de voorlaatste ronde viel de beslissing toen Cluzel in een alles-of-nietspoging onderuit ging, Marino hem net kon ontwijken en Van der Mark slim profiteerde van de geboden ruimte. In de laatste kilometers hield Michael het hoofd koel en won de race, zijn vijfde dit seizoen, voor Patrick Jacobsen en Florian Marino. Met nog twee races in 2014 voor de boeg is de Nederlander niet meer te achterhalen. Voor het team van Ronald en Gerrit ten Kate is deze wereldtitel de negende in het WK Supersport sinds 2002.

Michael van der Mark is de eerste Nederlandse wereldkampioen in de wegracesport sinds Egbert Streuer, die met Bernard Schnieders in 1986 zijn laatste van drie mondiale titels behaalde in de zijspanklasse. Voor een solo-wereldtitel moeten we nog verder terug in de geschiedenis, want de laatste oranje rijder die dat presteerde was Henk van Kessel in de 50cc klasse in 1974.

Het succes van Michael van der Mark is zowel aan zijn talent als aan de professionele aanpak van het Pata Honda-team van Ten Kate te danken. De Rotterdammer kwam bij deze professionele renstal terecht na een mislukt avontuur in de 125cc GP’s in 2010. Inferieur materiaal was daar grotendeels debet aan en na een half seizoen verruilde hij de lichte tweetakt voor de zwaardere 600cc viertakt machine.

Het bleek een goede stap, want na de derde plaats in het Europees Kampioenschap Superstock 600 in 2011 volgde een jaar later de kampioenstitel, na een bikkelhard duel met de Italiaan Riccardo Russo in de laatste race in Magny-Cours. Promotie naar het Wereldkampioenschap Supersport was een logisch gevolg en Van der Mark sloot vorig jaar zijn eerste WK-seizoen af met drie mooie  podiumplaatsen.en een vierde plek in de eindstand.

Naast de Supersportsuccessen maakte Van der Mark in 2013 veel indruk met zijn overwinning in de Acht uren van Suzuka, de prestigieuze lange-afstandrace in Japan. Samen met zijn Honda-teamgenoten Leon Haslam en Takumi Takahashi herhaalde Michael dit kunststukje in juli 2014 en overtrof daarmee zijn vader Henk die in 1984, samen met Dirk Brand, de 24 uren van Le Mans op zijn naam bracht.

De wat verlegen jongeman, die in 2005 op 12-jarige leeftijd in de Junior Cup zijn motorsportloopbaan begon en al in 2007 tweede werd in het ONK 125cc, is nu uitgegroeid tot een internationale motorheld. Michael van der Mark maakte deel uit van de wegraceselectie van de KNMV en werd door de motorbond in 2009 onderscheiden met de Ben Majoortrofee voor jong talent.

Overige klassen in Jerez

Naast de World Superbike en Supersport kwam in Jerez ook de EK Superstock 600 klasse aan de start.

EK Superstock 600:
Marco Faccani leidde de voorlaatste race van het seizoen van start tot finish en heeft nu een onoverbrugbare voorsprong op Wayne Tessels, die voor deze wedstrijd nog kans maakte op de Europese titel. Federico Caricasulo pakte de tweede plaats voor Gauthier Duwelz. Tessels werd vijfde, Koen Zeelen kwam als vijfentwintigste over de finish.