VRO Risico werkt langer door


KNMV - 11 september, 2014

De eendaagse verkeersveiligheidcursus VRO Risico van de KNMV blijkt zowel op de korte termijn (na enkele maanden), als de lange termijn (na een tot anderhalf jaar) na de training een positief effect te hebben op veilig rijgedrag en gevaarherkenning. Dit blijkt uit een tweejarige evaluatie die onder motorrijders is uitgevoerd door de SWOV.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid deed enkele jaren geleden ook het eerste onderzoek naar de VRO Risico, een motortraining die door de KNMV zelf is ontwikkeld. “Wij zijn trots op de uitkomst van dit vervolgonderzoek van de SWOV”, zegt Arjan Everink, hoofd Verkeer & Rijopleidingen van de KNMV. “Het is het resultaat van de expertise die wij in vele jaren met een aantal specialisten hebben opgebouwd en waar de hele motorwereld van kan profiteren. Voor alle motorrijders die de VRO Risico hebben gevolgd, of zo verstandig zijn om dat nog te doen, moet het resultaat van dit onderzoek ook een prettig gegeven zijn.” 

Motorrijders zijn kwetsbaar in het verkeer. Trainingen zijn een populair middel om de verkeersveiligheid van motorrijders te verbeteren, maar de effectiviteit ervan is niet altijd bewezen. SWOV heeft daarom de eendaagse cursus VRO Risico van de KNMV geëvalueerd. Het gevonden positieve effect is een opvallend resultaat, omdat er nog geen eerdere wetenschappelijk verantwoorde studies zijn gevonden die een positief resultaat rapporteren. Zeker als het gaat om effect op de lange termijn.
 
Lees het rapport ‘Evaluatie voortgezette rijopleiding voor motorrijders, Motorrijders rijden veiliger na training‘.