VRO Risico: “Als een ander mens naar huis”


KNMV - 30 september, 2014

Als je een hekel begint te krijgen aan je instructeur, kun je jezelf niet voorstellen dat je een leuke en leerzame dag hebt gehad tijdens het volgen van de VRO Risico. En toch was het zo voor deelnemers van de cursus in Friesland. Voor herhaling vatbaar, zelfs.

Koen Minnema, BMW K1600GT

“Het was de tweede keer dat mijn dochter en ik deze cursus hebben gedaan. We zagen dat er nog plek was en omdat deze VRO (in Friesland) ook gesubsidieerd wordt, dachten we ‘we doen weer mee’. Het is interessant genoeg om ‘m nog eens te doen en je steekt er altijd wat van op. Toen we met de groep op pad gingen, bleek toch wel dat wij anders reden dan de rest. Wij hadden al geleerd over je plek op de weg en over het reageren op anderen. We zagen de anderen wel dingen waarvan we dachten ‘zo zouden wij het niet doen’. Maar het was een heel geschikte club met mensen die allemaal bereid waren om te luisteren en te leren. Waar vooral op werd gehamerd was het vooruit kijken en denken. Iemand is er nooit ‘ineens’, diegene is ook al op de weg. Het gaat om het inschatten van situaties. Je moet altijd vooraf een situatie beoordelen voordat je te laat bent. Ik vond het weer prachtig om te doen.” 

Gerrit Visser, BMW R1150RT

“We gaan altijd met een groepje van drie man samen op pad en deze cursus hebben we ook samen gedaan. Ik zit beroepsmatig al 43 jaar op de weg en mijn motorrijbewijs heb ik sinds een jaar of vijftien. Ik zoek altijd naar verbetering van mijn rijstijl. Je bent als motorrijder toch kwetsbaar en ik wil het risico zoveel mogelijk beperken. En dat moet je toch zelf doen. Na vijf minuten zag ik in mijn spiegel de instructeur achter me steeds links en dan weer rechts naast me. Ik dacht ‘wat maak je je toch druk’. Maar hij zocht telkens de veilige zone, terwijl ik gewend was aan een vaste plek op de weg. Tijdens de dag zei ik tegen hem ‘je begint een vervelende man te worden’. Want bijna alles wat ik ooit geleerd had, moest overboord. Dat is best confronterend, hoor. Sommige gewoontes waren 43 jaar ingesleten, daar ben je niet zo maar van af. Er waren dingen waarvan ik nu zeg dat ik ze destijds graag anders had geleerd. Ik ben buschauffeur en ik geloof dat ik nu anders naar de dingen kijk. Mijn verwachtingen van wat andere verkeersdeelnemers gaan doen, heb ik ook overboord gezet. De uitleg van de dingen was goed en alles werd mooi in de praktijk getoetst. Direct na de uitleg op de motor stappen, dat werkt goed. Als je het nut van de dingen ziet, ben je om. Ik moet oppassen dat ik niet overdrijf, maar ik voelde me op weg naar huis een ander mens op de motor. Een machtige cursus.” 

Thijs Bekkema, Ducati 916

“Ik wilde graag mijn rijvaardigheden toetsen en verbeteren. Ik rijd niet zo heel veel op deze motor en dan merk je dat je af en toe toch wel wat ‘rare’ dingen doet. En ik vind motorrijden een mooie hobby, maar het moet wel veilig blijven. Ik heb ook wel gedacht over een VRO op Lelystad, maar deze cursus leek me ook goed om te doen. Mijn verwachting was dat we praktische tips en tricks zouden krijgen waardoor je beter en veiliger zou gaan rijden, dingen waarvan je kunt profiteren in het verkeer. Die verwachtingen werden helemaal waargemaakt. Het was een openbaring om mezelf terug te zien op video. Ik zag ook hoe een vader en zijn dochter reden en ik vroeg me af waarom zij zo anders reden dan ik. Het bleek dat ze de cursus al eens gedaan hadden en wat ze deden was best slim. Ik vond het wel lastig om de geleerde dingen consequent toe te passen. Maar dat ging na de theorie al beter. Nu moet het inslijten en dat zal misschien ook niet meevallen. Ik heb een motor rijdende vriend en hem heb ik de cursus ook al aangeraden. Alleen zou ik ‘m dan aan het begin van het seizoen doen. Misschien doe ik ‘m zelf begin volgend jaar ook wel weer. Het is goed om je bewust te worden van je acties en de gevolgen die die acties kunnen hebben. Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen.”