Toertip: de Open Rit van de MC Moustache


KNMV - 25 september, 2014

Geen Herfstrit, geen Najaarsrit, geen Septemberrit, nee, MC Moustache uit Bergeijk noemt haar toertocht van aanstaande zondag gewoon de Open Rit. Omdat elke motorrijder welkom is voor een tocht door het Brabantse land.

Ze waren het wel een beetje moe om elke zondag samen met zo ongeveer hetzelfde clubje zo ongeveer hetzelfde rondje te rijden. Het napraten in Café de Snor was altijd gezellig, maar misschien was er wel meer mogelijk. Zoals het samen oprichten van een motorclub, misschien? Fred, uitbater van De Snor – en eigenaar van ‘een’ snor –  wist direct al waar die motorclub zijn thuisbasis kon hebben – en vulde nog eens een keer de glazen bij. “Fred was een van de mede-oprichters van de club. Hij is helaas een aantal jaren geleden overleden, maar dat was geen reden om te vertrekken uit De Snor”, vertelt Fons van Veldhoven over zijn club, MC Moustache – motorclub ‘Snor’, zeg maar.

Laatste zondag van september

Nog steeds bestaat ook de club uit een aantal ‘fanatieke leden’, die bijna wekelijks pittige toertochten maken en vervolgens gezellig napraten in De Snor. Van Veldhoven hoopt dat het zondag 28 september druk wordt in het ‘clubhuis’ van MC Moustache, omdat dan de Open Rit op het programma staat. “In 1997 of 1998 hebben we voor het eerst een open rit georganiseerd”, aldus de clubvoorzitter. “Vanaf het begin namen we ook de laatste zondag van september, omdat daarna de bladeren gaan vallen en de wegen minder worden. Het zonnetje kan dan ook nog lekker schijnen en volgens de weersvoorspelling gaat dat dit keer ook gebeuren. Een andere reden voor een rit in september was dat de MC Bergeijk een open rit heeft in het voorjaar, en we willen elkaar niet in de wielen rijden.”

Verrassing

De Open Rit heeft jaarlijks een lengte van tussen de 200 en 250 kilometer, en deze editie behoort met een afstand van 250 kilometer tot de langere. “Het is goed te doen”, weet Van Veldhoven uit ervaring. Op één vraag moet hij echter het antwoord schuldig blijven: “Ik ken de route niet. Ook voor mij is het een verrassing waar we dit jaar naar toe gaan. We hebben een toercommissie die elke maand een rit uitzet en ook deze Open Rit hebben zij verzorgd. Het enige wat ik weet is dat we door het Brabantse land gaan. Snelwegen en grotere wegen worden zo veel mogelijk vermeden en vaak zoeken we de kleinere ‘geitenpaadjes’ op. En of we nou richting Gelderland gaan, Noord-Limburg of naar de Biesbosch, het maakt mij niet uit.”

Van Veldhoven vertrouwt op de creativiteit van de toercommissie van MC Moustache. Die gaat er vast voor zorgen dat er na afloop nog genoeg is om over na te praten in De Snor.

Handig om te weten

  • Toerrit: de Open Rit van de MC Moustache
  • Waar? Startpunt is café Zaal de Snor, Burgemeester Magneestraat 5, 5571 HB Bergeijk
  • Wanneer? Zondag 28 september
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.30 uur
  • Hoe lang? 250 kilometer
  • Kosten? Kosten van deelname bedragen 6 euro
  • Meer info? www.mc-moustache.nl