Toertip: de Jubileumrit van de Friesche Motorclub


KNMV - 04 september, 2014

De Friesche Motorclub bestaat dit jaar liefst honderd jaar. “We zijn de oudste motorclub van Nederland”, zegt Aly Bergsma met gepaste trots. Om het eeuwfeest te vieren is er natuurlijk een Jubileumrit.

Aly Bergsma is zelf inmiddels 22 jaar lid van de Friesche Motorclub. De club, die landelijke bekendheid verwierf dankzij onder meer de Elfstedentocht op Pinkstermaandag en ook de Friesche Woudentocht later deze maand, telt zo’n 450 leden die allemaal zo hun eigen redenen hebben om lid te zijn van de club uit Leeuwarden. “We hebben leden die het lekker vinden om te toeren, om samen een terrasje te pakken of omdat ze bij ons zichzelf kunnen zijn”, zegt Aly. “Dat hebben ze laten weten in ons jubileumboek.”

Terug naar af

Het honderdjarig bestaan van de club vieren de leden later deze maand samen, terwijl ze eerder al als club vijf besloten jubileumritten maakten. De officiële eerste Jubileumrit is echter open voor iedereen. “We vonden het wel symbolisch om te starten op het Zaailand, want dat was heel lang het startpunt van onze Elfstedentocht”, vertelt Aly. Die rit trekt jaarlijks ruim 4.000 motor rijdende deelnemers en vanwege die massale opkomst werd later een andere startlocatie gevonden. Voor de Jubileumrit geldt een soort ’terug naar de basis’-principe. “De rit is zeker niet hetzelfde als de Elfstedentocht, maar de route voert wel langs de elf steden. Op Pinkstermaandag moeten we altijd rekening houden met de fietsers die dezelfde tocht maken, maar dan in de andere richting. Nu hebben we geen ‘last’ van elkaar.”

Langs de meren

De Elfstedentocht heeft een lengte van 260 kilometer, deze eerste Jubileumtocht is met 236 kilometer wat korter. “Zelf vind ik het deel door Gaasterland en langs de meren het mooiste. We rijden ook langs het IJsselmeer ”, aldus Aly. Hoewel men niet de enorme toestroom verwacht van de Elfstedentocht, hoopt de Friesche Motorclub op veel belangstelling. “Binnen onze eigen club is de belangstelling goed en we verwachten toch wel zo’n honderdvijftig motorrijders”, spreekt Aly de hoop uit. Deelnemers kunnen een voorrijder volgen – hij vertrekt om 9.30 uur – maar uiteraard is de route ook individueel te rijden. Aly Bergsma is vast van plan om zelf ook op haar Honda CBF600 mee te rijden. “Als het weer slecht zou zijn, bleef ik misschien bij de inschrijving zitten. Maar de verwachtingen zijn goed, dus…”

Handig om te weten

  • Toerrit: de Jubileumrit van de Friesche Motorclub
  • Waar? Startpunt is het Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92 in Leeuwarden
  • Wanneer? Zondag 7 september
  • Hoe laat? Inschrijven kan van 9.00 tot 10.30 uur (voorrijder vertrekt om 9.30)
  • Hoe lang? 236 km (route verkrijgbaar voor Garmin)
  • Kosten? Kosten van deelname bedragen 5 euro
  • Meer info? www.frieschemotorclub.nl