Toertip: de 29e Herfsttoertocht van MC Salland


KNMV - 12 september, 2014

Is de zomer echt voorbij? Volgens de Motorclub Salland wel, want aanstaande zondag nodigt de jarige club iedereen uit voor haar jaarlijkse Herfsttoertocht. Tussen de al verkleurde vallende bladeren door of toch begeleid door een nazomers zonnetje?

Ten oosten van de Overijsselse hoofdstad Zwolle ligt het fraaie Salland, waar glooiend platteland af en toe wordt afgewisseld met dorpjes en grotere plaatsen. Ommen bruist van toerisme tijdens de zomerperiode en het nabij gelegen Raalte zal motorsportliefhebbers bekend in de oren klinken. “Het echte hart van de streek wordt gevormd door Lemelerveld”, vinden de mensen achter de MC Salland echter. De grote stenen leeuw die vanaf de Lemelerberg stoer uitkijkt over het Sallandse landschap is het symbool de Motorclub Salland.

Schrikkeldag

De club bestaat dit jaar dertig jaar – en toch viert men de verjaardag niet elk jaar. De club werd namelijk officieel opgericht op schrikkeldag 29 februari 1984. Het idee om een club op te richten, ontstond toen bleek dat de bijkans legendarische filmavonden van het Grand Prix-filmteam Sint Anthonis telkens veel belangstellende motorliefhebbers trok. De club bestaat tegenwoordig uit zo’n negentig rijdende leden uit de hele regio, die niet alleen aan toertochten deelnemen, maar ook gezamenlijk wedstrijden bezoeken en wielerronden en oldtimer-toertochten begeleiden.

Twee routes

Sinds 1997 beschikt de MC Salland over een eigen clubhuis. Van daaruit beginnen ook de toertochten, zoals de ongeveer 200 kilometer lange Paastoertocht en de kortere de Avonddriedaagse en middagritten. Het clubhuis aan de Korteveldsweg vormt ook het startpunt van de Herfsttoertocht van aanstaande zondag, die al weer aan de 29e editie toe is. Deelnemers kunnen kiezen uit twee routes van 155 of 235 kilometer. De route voert dit jaar naar het noorden, Drenthe in. Bij het Nationaal Park Dwingelerveld kun je de korte route pakken, maar ook de noordelijke koers aanhouden en een lus pakken rond het TT Circuit in Assen, met het Nationaal Park Drentsche Aa aan je rechterhand. Nog een stukje noordelijker wordt dan de terugtocht ingezet, onder meer via het Nationaal Park Drents-Friese Woud. Richting het finishpunt van de tocht komen de deelnemers nog langs twee plaatsen met een motorsportklank: in Staphorst wonen onder meer Grand Prix-crosser Herjan Brakke en Dutch Superbike-kampioen Danny de Boer en in Dalfsen resideert KNMV-bondscoach Barry Veneman. Of de koffie klaar staat? In ieder geval zeker wel in het MC Salland-clubhuis aan de Korteveldsweg. En ook volgend jaar mag er dan geen 29e februari zijn, de dertigste Herfsttoertocht lijkt wel een zekerheidje voor 2015.

Handig om te weten

  • Toerrit: de 29e Herfsttoertocht van de MC Salland
  • Waar? Startpunt is het clubhuis van de MC Salland aan de Korteveldsweg 18b in Lemelerveld
  • Wanneer? Zondag 14 september
  • Hoe laat? Starten kan vanaf 9.00
  • Hoe lang? 155 of 235 kilometer (route verkrijgbaar op papier en voor navigatie)
  • Kosten? Kosten van deelname bedragen 5 euro
  • Meer info? www.mcsalland.nl