Motocross of Nations Kegums


KNMV - 27 september, 2014

Het MXGP seizoen werd dit weekend in het Letse Kegums afgesloten met de Motocross of Nations, de traditionele FIM landenwedstrijd voor teams van drie rijders. Voor Nederland kwamen Ceriel Klein Kromhof (MXGP), Glenn Coldenhoff (MX2) en Marc de Reuver (Open) aan de start.

Loting voor startopstelling

Nederland had geen geluk bij de loting voor de startopstelling voor de kwalificaties. Van de 34 deelnemende landen mag ons team als 32e oprijden naar het starthek.

Kwalificaties

MXGP:
De kwalificatieheat werd gewonnen door de Fransman Gautier Paulin, voor de Belg Jeremy van Horebeek en de Amerikaan Ryan Dungey. Ceriel Klein Kromhof eindigde als vijftiende.

MX2:
De Italiaan Antonio Cairoli won de kwalificatierace, voor Glenn Coldenhoff, die lange tijd aan de leiding reed, maar in de slotfase zijn meerdere moest erkennen in de achtvoudig wereldkampioen. De Zwitser Jeremy Seewer eindigde als derde.

Open:
Namens België won Kevin Strijbos de kwalificatierace, voor de Brit Dean Wilson en de Sloveen Tim Gajser. Marc de Reuver reed een sterke wedstrijd en finishte als zevende.

Landenklassement:
Na de drie kwalificatieraces staat België op de eerste plaats, gevolgd door Frankrijk en Groot Brittannië. Team Nederland bezet een knappe vierde plaats.

Races

Race 1: MXGP en MX2
De race werd gewonnen door de Fransman Gautier Paulin, voor de Amerikaan Ryan Dungey en de Duitser Max Nagl, die er een spannende strijd van maakten. Glenn Coldenhoff eindigde als beste MX2-rijder op de zevende plaats. Ceriel Klein Kromhof (MXGP) moest helaas na elf ronden de strijd staken toen zijn motor ermee ophield, hij reed op dat moment op de negentiende plaats. 

Race 2: MX2 en Open
Kevin Strijbos heeft de manche gewonnen. In de beginfase nam hij de leiding in de wedstrijd in handen en hield de hele manche Steven Frossard op afstand. De Brit Dean Wilson kwam als derde over de finish voor zijn teammaat Tommy Searle. Laatstgenoemde pakte de zege in de MX2 klasse voor Glenn Coldenhoff, die in deze manche weer een ijzersterke wedstrijd reed en op de achtste plaats over de finish kwam. In het eindklassement van de MX2 klasse is Coldenhoff achter Searle op een tweede plaats geëindigd. Naast Coldenhoff kwam ook Marc de Reuver sterk voor de dag in deze manche. De BT Motorsport Honda-rijder werd op de tiende plaats afgevlagd. Na twee manches staat team Nederland op de vijfde plaats in het landenklassement.

Race 3: MXGP en Open
Team Frankrijk heeft de Motocross of Nations weten te winnen. Gautier Paulin won de derde en beslissende manche voor Jeremy van Horebeek en Eli Tomac. Marc de Reuver kwam in de beginfase hard ten val en moest de wedstrijd verlaten. Ceriel Klein Kromhof reed een constante wedstrijd en wist als twintigste over de finish te komen. Nederland eindigde als tiende in het landenklassement.

Uitslag landenklassement:
1 France 17
2 Belgium 27
3 USA 33
4 Great Britain 33
5 Germany 72
6 Italy 73
7 Switzerland 74
8  Russia 75
9 Estonia 77
10 The Netherlands 80

Uitslagen

 
Klik hier voor alle uitslagen.