Met een VRO zekerder de zomer uit

Afgelopen weekend namen 85 motorrijders afscheid van de vakantiemaand augustus met een VRO-cursus. Deelnemers zochten hun grenzen op en een enkeling ging met tegenzin naar huis.
VRO Risico (in Friesland wordt voor deze VRO subsidie gegeven)
Jan-Peter Boomsma, Harley-Davidson Heritage Classic
Omdat ik ooit onderuit ben gegaan in een bocht, dacht ik dat het wel wat voor mij kon zijn. En dat er voor deze VRO subsidie geldt, speelde ook zeker mee. Ik heb al 24 jaar mijn rijbewijs, maar na die val zat de angst voor bochten er toch een beetje in. In al die jaren heb ik dingen aangeleerd, maar ook zaken afgeleerd. Ik vond het ook belangrijk om wat meer te horen over de gedragsregels die in de loop van de tijd ook wel wat zijn veranderd. Je positie op de weg, bijvoorbeeld. Ik deed het tijdens de training zoals ik gewend was en kreeg te horen dat ik met de hedendaagse regels zou zijn gezakt! Ik heb toch ook geleerd hoe je bochten beter kunt in sturen. Tijdens de training hadden we het er over dat het goed zou zijn als je over een paar jaar dezelfde cursus nog eens zou doen. Om te kijken of je toepast wat je hebt geleerd. Dat is zeker het overwegen waard.
VRO Op Maat
Ruud Blommestijn, BMW R1150RT
Mijn vrouw en ik hebben beide zo’n veertig jaar geleden ons rijbewijs gehaald. Het examen stelde toen ook niet zo veel voor. Een jaar geleden hebben we de oude liefde weer opgepakt, nadat we de motor hadden ingeruild voor een auto, in verband met kinderen. Onze zoon rijdt inmiddels ook en die zei dat hij toch dingen heel anders had geleerd. Toen we met z’n vieren een tocht maakten door de Dordogne, dachten we dat het toch wel verstandig zou zijn om eens echt wat te leren over hoe je een bocht in gaat en hoe je langzaam rijdt. Die dingen stonden op het programma tijdens deze VRO. Ik heb zelf nogal korte beentjes en omvallen is mijn angst. Door gebruik van te maken van de achterrem en te spelen met de koppeling gaat dat langzaam rijden nu een stuk beter. We voelen ons allebei nu een stuk zekerder. Mijn vrouw rijdt nu nog een Honda Deauville, maar het zou mij niet verbazen als ze over een paar jaar op een BMW R1200 GS zit!
Hsueh-Hwen Ireland, Kawasaki ER6
Mijn man had al eerder een VRO gedaan en ik heb sinds januari mijn rijbewijs. Ik wilde iets meer gevoel krijgen op de motor en de cursus doe je natuurlijk ook met je eigen motor. Dé eye-opener was voor mij de grip die je op een natte weg nog hebt. Toen ik naar Lelystad reed, kwam het met bakken uit de lucht en dan denk je ‘even rustig rijden’. Tijdens de cursus bouwden we langzaam het vertrouwen op en ik merkte dat je wel wat grip verliest, maar niet zo veel als ik dacht. Ik dacht dat aquaplaning net zo werkt als in een auto, maar dat is dus niet zo. Het was een vermoeiende dag, maar heel leerzaam. Ook het rijden op het circuit. Ik merkte dat ik later moet insturen: wachten tot je goed zicht hebt.
VRO Expert
Silka de Vries, BMW F650GS
Ik rijd vrij weinig en van vrienden hadden mijn man en ik gehoord hoe leuk het was en dat er zo’n leuke sfeer hing. Dat klopte. Eerlijk gezegd zagen we er wel een beetje tegenop, want hoewel we al best lang ons rijbewijs hebben, hadden we geen zin om er af te gaan over een boomstam, of met het uitwijken of door de waterbak. Het ging allemaal goed. Onze instructeur zei ook ‘ga zover als je zelf durft’. Ik heb mijn grenzen wel iets verlegd, bijvoorbeeld op het circuit. Dat was super om te doen, vooral direct achter de instructeur. Toen kreeg ik ook een voetstepje aan de grond! Ik ben ietsje verder gegaan dan normaal, het tempo wat meer opgevoerd en gevoeld dat met het remmen de ABS ingrijpt. Ik wil wel graag enige reserve houden. Mijn motor kan meer dan ik, maar het was best zo.
Jacques Exter, Honda Pan European
Ik had al vaker gedacht aan een VRO, maar toen ik tijdens de ledenvergadering van de Pan European Club deze cursus won, was het allemaal meteen geregeld! Ik heb er heel wat van opgestoken. Ook omdat je dingen doet, die je uit jezelf niet zo snel zou gaan oefenen. Eerst denk je ‘val ik niet om in de waterbak’, en ‘remmen op zand, gaat dat wel’. Maar het ging allemaal, inderdaad. De instructeur zei ook ‘ik hoop dat je het niet nodig hebt, maar je weet nu dat het kan’. Zo was het ook: het is goed om het te ervaren. Ik denk ook al wel aan een vervolgcursus. Een minpuntje? Dat ik weer naar huis moest! Ik heb het echt heel erg naar mijn zin gehad.