Het hoe en waarom van een medische keuring


KNMV - 09 september, 2014

We ontvangen regelmatig vragen over de medische keuring. Wanneer is een keuring verplicht, waarom en krijg je deze door je zorgverzekeraar vergoed? We zetten de antwoorden voor je op een rij.

Wanneer is een medische keuring verplicht?

Een medische keuring via een Sport Medisch Adviescentrum (SMA) is alleen verplicht voor coureurs die een EK- of WK-(dag)licentie willen aanvragen. Voor alle andere coureurs is een compleet ingevulde medische verklaring via Mijn KNMV voldoende.

Uiteraard kan het best interessant zijn om een SMA-keuring te ondergaan, al is het alleen maar om jouw gezondheid en belastbaarheid met enige regelmaat te controleren.

Medische keuring vaak vergoed door zorgverzekeraar

Een keuring kun je te laten verrichten bij een Sport Medisch Adviescentrum (SMA) of bij één van de KNMV-keuringsartsen. Op de licentieaanvraagpagina vind je de lijst met keuringsinstanties. Je kunt niet altijd meteen terecht dus zorg ervoor dat je tijdig een afspraak maakt, zodat de keuring op tijd binnen is als je een internationale licentie wil aanvragen.

De prijzen voor een medische keuring verschillen per keuringsinstantie en lopen uiteen van € 85,- tot €170,-. Informeer vooraf naar de prijs bij de keuringsinstantie zodat je niet voor een verrassing komt te staan; een basiskeuring is voldoende.

De keuringsinstantie dient gebruik te maken van het KNMV-keuringsformulier, de meeste instanties hebben deze formulieren op voorraad, maar je kunt deze voor de zekerheid ook zelf printen en meenemen naar de keuring. Veel zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten voor een medische keuring. Op www.sportzorg.nl is informatie te vinden over de vergoedingen per verzekering.