Herlings vecht voor laatste kans


KNMV - 11 september, 2014

Wereldkampioen MX2 Jeffrey Herlings had dit weekend zijn titel willen prolongeren in de laatste Grand Prix van het seizoen op het circuit van Leon in Mexico. De Nederlandse Red Bull KTM Factory coureur heeft er alles aan gedaan om de 23 punten voorsprong die hij had op teamgenoot Jordi Tixier te verdedigen. Helaas is dat niet gelukt, Tixier werd met een eerste en derde plaats in de manches de nieuwe wereldkampioen.

De Brabander kwam in juli ten val tijdens de een liefdadigheidswedstrijd in België en brak daarbij zijn bovenbeen. Sindsdien heeft hij drie WK-evenementen gemist en is zijn voorsprong in de titelstrijd geslonken van 145 naar 23 punten. De enige die Herlings nog kan onttronen is zijn teamgenoot, de Fransman Jordi Tixier. In iedere Grand Prix zijn maximaal vijftig punten te verdienen.

Na een intensieve revalidatie trainde de Red Bull KTM Factory coureur deze week op de circuits van Boekel en Lelystad. Hoewel Herlings in Nederland toestemming had gekregen om naar Mexico te reizen, moest hij ter plekke nog wel medisch worden goedgekeurd door een arts van de FIM.

Kwalificatie
Er zijn 23 rijders aanwezig in de MX2 klasse, waaronder zes Mexicanen. In de tijdtraining heeft Herlings slechts twee ronden gereden. Zaterdagavond was de kwalificatierace, waarin de startopstelling voor zondag werd bepaald. Ook in deze kwalificatierace, gewonnen door de Fransman Jordi Tixier voor zijn landgenoten Dylan Ferrandis en Romain Febvre, verliet Jeffrey Herlings al na twee ronden de baan. Glenn Coldenhoff kwalificeerde zich als twaalfde. Het is afwachten of Herlings zondagavond in staat is voldoende punten te scoren om zijn derde wereldtitel in de MX2 klasse veilig te stellen.

Eerste manche
Jordi Tixier won de manche ondanks druk van Romain Febvre, Dylan Ferrandis werd derde. Jeffrey Herlings startte rond de dertiende plaats en wist een aantal ronden in de top vijftien te rijden. In het tweede deel van de wedstrijd viel hij terug naar de zestiende plaats. In de slotfase kwamen Christophe Charlier en Max Anstie nog in de problemen, waardoor Herlings op de veertiende plaats eindigde. Glenn Coldenhoff kwam als twaalfde over de finish.De voorsprong van Jeffrey Herlings op Jordi Tixier in de strijd om de wereldtitel is verkleind naar vijf punten, het lijkt een erg zware opgave te worden voor de 20-jarige Nederlander om zijn voorsprong in de tweede manche te verdedigen. Het is duidelijk dat Herlings niet fit genoeg is om 30 minuten plus twee ronden zijn normale tempo te rijden.
 
Tweede manche
De beslissende tweede manche, waarin Jeffrey Herlings niet meer dan vijf punten mocht verliezen op zijn Franse Red Bull KTM teamgenoot Jordi Tixier, werd gewonnen door de Sloveen Tim Gajser, voor de Zwitser Valentin Guillod. Jordi Tixier kwam als derde binnen, Herlings als tiende, dit betekent een verschil van negen punten. De wereldtitel gaat dus met een voorsprong van vier punten naar Tixier, Herlings eindigt als tweede in de eindstand van het kampioenschap. Glenn Coldenhoff reed een sterke race, wist Tixier tot enkele ronden voor het einde achter zich te houden, en finishte als vierde.