Britse veteranen op toertocht langs oorlogsgraven


KNMV - 22 september, 2014

Onder de naam ‘Ride Safe and Remember’ heeft een groep motorrijdende Britse ex-para’s vrijdag 19 september onder begeleiding van Nederlandse motorrijders twaalf minder bekende begraafplaatsen bezocht waar soldaten van de Airborne-divisie begraven liggen.

Deze soldaten kwamen om tijdens de operatie Berlin, een minder bekende operatie om een groep Britse para’s betrokken bij operatie Market Garden te evacueren vanaf de Noordkant van de Rijn bij Arnhem naar het veilige Zuiden. Met Market Garden wilden de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog d.m.v. het oversteken van zeven bruggen vanuit het zuiden van Nederland uiteindelijk doorstoten naar Duitsland, om de Duitsers zo op de knieën en tot overgave te dwingen. Het lukte de buitenlandse troepen echter niet om de John Frost-brug bij Arnhem in te nemen. De parachutisten die aan de noordkant van de Rijn waren gedropt, moesten daarop met operatie Berlin geëvacueerd worden.

Ride Safe and Remember

De Ride Safe and Remember-toertocht, uitgezet door leden van MC Rijnridders uit Wageningen, voerde langs twaalf begraafplaatsen gelegen in diverse plaatsen langs de Rijn. Vanaf het startpunt bij het Gelredome-stadion in Arnhem werden de veteranen uitgeleide gedaan door een Schotse Pipes and Drums-band. Bij iedere begraafplaats was er een korte toespraak en werden er op de oorlogsgraven een boeket bloemen tezamen met een aantal ‘poppies’ (klaprozen) en een herinneringskruis gelegd.

EenVandaag

Nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag was bij de herinneringstocht aanwezig en maakte de volgende reportage.