Update tolplannen Duitsland


KNMV - 30 oktober, 2014

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt zet zijn tolplannen door. Op de Autobahn wordt tolheffing ingevoerd, dat zijn de wegen met A-nummers. Op de provinciale B-wegen wordt tolheffing wel mogelijk gemaakt, maar nog niet ingevoerd. Andere wegen blijven buiten schot.

Daarmee komt de CSU-politicus schijnbaar tegemoet aan de kritiek van deelstaten in de grensgebieden, zoals Noordrijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Zij vrezen dat Nederlandse klanten wegblijven als er tol moet worden betaald.

Wetsvoorstel

Dobrindt presenteert vrijdag zijn wetsvoorstel. Dan zal duidelijk worden voor welke voertuigcategorieën de tolheffing zal gaan gelden. Duitse media spreken momenteel van ‘PKW-maut’: tolheffing voor personenauto’s. In de eerste berichten over dit onderwerp werd echter genoemd dat de tol voor alle voertuigcategorieën onder de 3,5 ton gaat gelden. Het is niet duidelijk of de CSU-minister dat gedeelte van zijn plan ongewijzigd heeft gelaten en dat daarmee de tolheffing ook voor motorrijders zal gaan gelden. De KNMV wil geen voorbarige conclusies trekken en wacht daarom eerst het concrete wetsvoorstel af. Eerder liet de motorbond weten fel tegen tolheffing te zijn.

Update 31 oktober: tolplicht geldt niet voor motorrijders

Motorrijders worden vrijgesteld van de tolplicht. Lees hier het artikel.

Bron: ANP en KNMV.