Tweede Kamer ontvangt evaluatierapport VRO Risico


KNMV - 09 oktober, 2014

Op donderdag 9 oktober 2014 heeft SWOV-onderzoeker Saskia de Craen het rapport ‘Evaluatie voortgezette rijopleiding voor motorrijders’ aangeboden aan Tjeerd van Dekken, voorzitter van de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu.

De geëvalueerde eendaagse cursus VRO Risico’ van de KNMV blijkt zowel op de korte termijn (na enkele maanden) als de lange termijn (na een tot anderhalf jaar na de training) een positief effect te hebben op veilig rijgedrag en gevaarherkenning.
  
Motorrijders zijn kwetsbaar in het verkeer. Trainingen zijn een populair middel om de verkeersveiligheid van motorrijders te verbeteren, maar de effectiviteit ervan is niet altijd bewezen. SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft daarom de eendaagse cursus VRO Risico van de KNMV geëvalueerd. Het gevonden positieve effect is een opvallend resultaat omdat er nog geen eerdere wetenschappelijk verantwoorde studies zijn gevonden, die een positief resultaat rapporteren, zeker als het gaat om effect op de lange termijn.
  
Na afloop van het aanbieden van het rapport ging de vaste Kamercommissie in debat met minister Schultz van Haegen over wegverkeer en verkeersveiligheid. Kamerlid Sander de Rouwe van het CDA complimenteerde alle betrokken partijen met het SWOV-onderzoek. Hij vroeg de minister of zij wil inventariseren of er een educatieve maatregel voor motoren moet komen. De minister heeft het CBR en de KNMV gevraagd daarover in gesprek te gaan.
  
Lees het rapport Evaluatie voortgezette rijopleiding voor motorrijders:
Bladerversie
Pdf-versie