Toertip: de Moosrit van de Twentse Motor Club


KNMV - 30 oktober, 2014

De Twentse Motor Club weet dat een goede rit altijd om een goede nazit vraagt. Na de Moosrit van komende zondag is dat zeker het geval. Heb je de 200 kilometer lange rit voltooid, dan kun je aanschuiven voor een dampend bord boerenkool. Of ‘moos’, zoals het in Twente genoemd wordt

Als hij heel eerlijk is, weet Marinus Botterhuis van de Twentse Motor Club ook niet zo goed waarom. Maar de jaarlijkse Moosrit trekt elke keer weer veel deelnemers. “Ik denk toch dat het ook om de gezelligheid gaat”, zoekt de BMW K1100LT-rijder naar redenen voor het succes. “En na afloop dat bord ‘moos’ met rookworst en een speklap.”

De TMC organiseert ieder jaar met de Lenterit in april, de Herfstrit in oktober en de Moosrit van aanstaande zondag drie toertochten die open zijn voor niet-leden van de club uit het Overijsselse Boekelo. Botterhuis verwacht voor de Moosrit traditioneel een hoge opkomst. “Voor de leden zorgen we elke maand wel voor een reden om op de motor te stappen, bij niet-leden zijn deze drie ritten wel bekend”, aldus Botterhuis. “We verwachten toch wel tussen de 200 en 250 deelnemers. Een aantal jaren geleden hadden we zelfs 550 inschrijvingen, maar toen was het weer ook wel super.” 

Andere insteek

Vaak voert Moosrit voor een deel door Duitsland, dit jaar heeft de toercommissie van de TMC voor een andere insteek gekozen. De lekker afwisselende tocht leidt je naar Gelselaar en Laren, om je vervolgens via Dijkerhoek en Schalkhaar langs Boskamp via een grote omweg naar het Sallandse Dalfsen te brengen. Daarna gaat het richting Luttenberg – ooit bekend van de wegraces op de fameuze Luttenbergring – en de Hof van Twente, om vervolgens weer koers te zetten naar Boekelo – en dat bord ‘moos’. De club heeft er bewust voor gekozen om geen tussenstop in te plannen en tussentijds stoppen aan de deelnemers zelf over te laten. Het fraaie Achterhoekse Laren en Luttenberg worden wel als tips meegegeven.

Buienradar

De TMC hoopt met de Moosrit het toerjaar in stijl af te kunnen sluiten, vertelt Marinus Botterhuis.

“We hebben als club best een goed jaar achter de rug”, zegt hij tevreden. “De deelname aan ritten stijgt weer wat en dat is voor ons natuurlijk mooi.” Een kleine vrees heeft Botterhuis echter wel. “Natuurlijk hopen we op goed weer. Vaak laten mensen zich leiden door een slechte voorspelling op Buienradar, en mijn ervaring is dat die voorspelling niet altijd klopt. Buienradar maakt meer kapot dan je lief is!”

Handig om te weten

  • Toerrit: de Moosrit van de Twenste Motor Club
  • Waar? Startpunt is Café de Buren aan de Beckumerstraat 2 in Boekelo
  • Wanneer? Zondag 2 november
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur
  • Hoe lang? 200 kilometer (route uitsluitend verkrijgbaar voor GPS, ter plekke te downloaden)
  • Kosten? De deelnamekosten bedragen 6 euro (‘moos’ niet inbegrepen)
  • Meer info? evenementen@twentsemotorclub.nl of www.twentsemotorclub.nl