Toertip: de 34e Viersprongtocht van MC Nieuwleusen


KNMV - 02 oktober, 2014

Het kiezen van een vaste datum voor een toertocht is een beproefd concept voor motorclubs om de naamsbekendheid van je rit te vergroten. Dat weet de MC Nieuwleusen ook. De eerste zondag in oktober wordt elk jaar weer gereserveerd voor de Viersprongtocht.

Een motorsportliefhebber die denkt aan Nieuwleusen, zal al snel de koppeling met de kampioenenmakers Ten Kate leggen. “Wij hebben ook een Ten Kate Motoren Toertocht”, zegt Alexander Klein van de MC Nieuwleusen. “Die is tijdens de open dag van Ten Kate Motoren en dat is dan het begin- en eindpunt.” De link met de open dag heeft er voor gezorgd dat fanatieke toerrijders de rit kennen en datzelfde verhaal geldt ook voor de al weer 34e Viersprongtocht. De club werd opgericht in 1980 en bestaat volgend jaar dus 35 jaar en viert later op de eerste zondag van oktober dan ook vast het 35-jarig jubileum van de Viersprongtocht. De naam van de tocht is snel uitgelegd, zegt toersecretaris Klein. “Toen we nog geen eigen clubhuis hadden, ontmoetten we elkaar in Café de Viersprong. Daar vertrok ook deze tocht.” Hoewel de club sinds twee jaar een eigen onderkomen heeft, bleef de naam gehandhaafd.

Alexander Klein maakt deel uit van een twaalf man sterke toercommissie die niet alleen in de zomerperiode elke twee weken een rit uitzet, maar de leden draaien ook bij toerbeurt diensten achter de bar. En daar is elke week wel klandizie. “De donderdagavond is onze clubavond en elke maand is er een clubvergadering”, aldus Klein.

Vaste gasten

Het merendeel van de ongeveer 150 leden heeft een voorliefde voor sportieve motoren, zegt Suzuki GSXR750-rijder Klein. Het feit dat de stichting Start Racing – met dit jaar Supersport-coureur Ricardo Brink – zijn oorsprong vindt in de MC Nieuwleusen, is dan ook geen toeval. Maar zondag 5 oktober draait het niet om snelheid tijdens de 34e Viersprongtocht. “Het zijn kleine weggetjes, niet door dorpjes maar er om heen”, vertelt Klein. “We gaan vanuit Nieuwleusen richting Balkbrug, Slagharen, Gramsbergen, vervolgens een stukje door Duitsland en daarna weer langzamerhand terug naar het clubhuis.”

Vaste gasten ziet Klein elk jaar. “Een aantal leden van MTC Noord rijdt elk jaar met ons mee. Blijkbaar bevalt het goed. Of wij ook met hun toertochten meedoen? Te weinig, eerlijk gezegd. We hebben zelf ook al veel tochten binnen onze club.” Zoals de Viersprongtocht. En wie tóch héél veel haast heeft, kan misschien net op tijd terug zijn in het clubhuis voor de finish van de WK Supersport-race in Magny-Cours. Met misschien wel weer nieuw succes voor die andere ‘motorclub’ uit Nieuwleusen.

Handig om te weten

  • Toerrit: de  34e Viersprongtocht van de MC Nieuwleusen
  • Waar? Startpunt is het clubhuis van de MC Nieuwleusen, Bosmansweg 70 in Nieuwleusen
  • Wanneer? Zondag 5 oktober
  • Hoe laat? Starten kan vanaf 9.30 uur
  • Hoe lang? 200 kilometer (ook op GPS)
  • Kosten? Kosten van deelname bedragen 5 euro
  • Meer info? www.mc-nieuwleusen.nl/ en toursecretaris@mc-nieuwleusen.nl