Race of the Champions belooft veel spektakel


KNMV - 06 oktober, 2014

TT Circuit Assen is komend weekend, 11 en 12 oktober het toneel van de finale ronde van het ONK wegrace van 2014. Tijdens de Race of the Champions zullen de laatste kampioenen bekend worden, waaronder die in het ONK Supersport.

In diverse klassen zijn de kampioenen al bekend, toch zullen de coureurs gaan voor de winst. Het zijn en blijven immers sportmensen met maar één doel voor ogen: winnen.

Ongekende spannende strijd

Na een zeer spannend seizoen zal de titelstrijd in de Supersport-klasse in Assen worden beslist. In het begin van het seizoen leek het erop dat Davy Thoonen de grote kanshebber voor deze 600cc klasse zou gaan worden. Met maar liefst vier overwinningen en twee keer de tweede plaats ging de Yamaha-coureur fier aan de leiding. Maar met twee nul-scores zag hij zijn voorsprong snel als sneeuw voor de zon verdampen. De concurrenten roken hun kansen en met name Suzuki-coureur Christiaan Nobel liet dit seizoen zien dat hij in zijn tweede Supersport-seizoen is gegroeid als coureur en mee kan strijden voor de ereplaatsen. Het verschil bedraagt nog slechts zes punten en de 21-jarige coureur uit Hellevoetsluis is er op gebrand om dit jaar zijn eerste Nederlandse titel te gaan behalen.

Een andere gevaarlijke outsider is ongetwijfeld Rob Hartog. Ook een talent die slechts 14 punten achterstand op Thoonen heeft. Door enkele onschuldige valpartijen verloor Hartog kostbare punten maar daar heeft de Suzuki-coureur veel van geleerd en is daar alleen maar sterker door geworden. De titelstrijd zal komende zondag gaan tussen deze drie jonge coureurs. In de wetenschap dat er twee races worden verreden en er in totaal 50 punten zijn te behalen voor de winnaar zal de onderlinge strijd ongekend spannend gaan worden. En dan mag er terecht worden gesproken over een Race der Kampioenen.

Titelstrijd helemaal open

Ook in de Moto3 is de titelstrijd nog helemaal open. Grootste kanshebber voor de nummer één-plaat is de 25-jarige Ernst Dubbink uit Daarle. Deze Honda-coureur, die al enkele jaren meestrijdt in de lichtste wegraceklasse, heeft in de loop der jaren de nodige ervaring opgedaan. Daarom heeft Dubbink besloten zijn kennis over te dragen op een ander jong talent: Walid Soppe, de kampioen van de Honda NSF Cup.

Het Moto3-kampioenschap wordt meer in het buitenland gereden dan in Nederland. Met races op de Britse circuits van Snetterton en Brands Hatch, het Duitse Oschersleben, en wedstrijden tijdens de British Superbikes op het TT Circuit Assen en de Race of the Champion Assen hebben de jonge talentvolle coureurs veel internationale ervaring op kunnen doen. De Moto3-klasse zal samen met de European Supermono, ESA, twee keer van start gaan.

Gevecht om het zilver bij ONK Dutch Superbikes

Bij de Dutch Superbikes is de kampioen al bekend, Arie Vos behaalde tijdens de British Superbikes wedstrijd zijn achtste titel. De Kawasaki-coureur heeft de titel zeker niet cadeau gekregen want de onderlinge strijd in deze Koningsklasse was dit seizoen spannender dan ooit. De 38-jarige Vos neemt tijdens de Race of the Champions afscheid als coureur; voor het publiek dus een laatste kans om deze veelvoudig kampioen nog een keer in actie te zien. Vos zal graag zijn carrière met een klinkende overwinning willen afsluiten, maar daar denken Nigel Walraven (Suzuki) en Kervin Bos (Honda) anders over. Deze twee jonkies maken beiden nog aanspraak op het zilver en daar zal nog een stevig onderling robbertje om gestreden worden. Ook de Dutch Superbikes gaan zondag twee keer van start op het TT Circuit Assen.

Overige klassen

Daarnaast komen ook de Sidecars, Classics, de GP Classics, Ducati 3D Cup aan de start. Bijzonder om te vermelden is dat bij de zijspannen regerend wereldkampioen Tim Reeves en voormalig drievoudig wereldkampioen Pekka Päivärinta aan de start staan en dat in een deelnemersveld dat sowieso al vele nationaliteiten kent. Bij de zijspannen zien we namelijk, naast de Nederlanders, tevens coureurs uit België, Duitsland, Finland, Groot-Brittanië en Slovenië. Kortom: het belooft op voorhand al een mooie racezondag te gaan worden. Op zaterdag wordt er voor de startplaatsen gestreden.

Publieksinformatie

Op zondag is er een pitwalk om 10:00 uur waarna om 12:00 uur de eerste wedstrijd van start zal gaan. Toegangsprijzen: tot en met 15 jaar gratis. Vanaf 16 jaar: € 15,-. De toegang is inclusief gratis pitwalk, toegang tot de paddock en tevens kosteloos parkeren.

Wedstrijddocumenten

Tijdschema
Aanvullend reglement

Suplementary Regulations