Motorrijder klaagt Rijkswaterstaat aan om Kooimeerplein


KNMV - 29 oktober, 2014

Danny Cornelissen (33) stelt samen met een groep mede-motorrijders Rijkswaterstaat aansprakelijk voor geleden schade als gevolg van de inrichting van het Kooimeerplein in Alkmaar. Deze zou gevaarlijk zijn voor motorrijders, aangezien al diverse motorrijders op hetzelfde punt onderuit zijn gegaan. Cornelissen wil bereiken dat het plein wordt aangepast én dat hij zijn geleden schade als gevolg van de valpartij op het betreffende verkeersplein vergoed krijgt.

De vermeende oorzaak van de valpartijen zijn de enkele centimeters brede, en verhoogde, detectielussen op het rijbaangedeelte op de rotonde ter hoogte van de Smaragdweg. Die lussen zijn moeilijk te ontwijken. Cornelissen: „Wanneer je links voorsorteert, dan rij je tussen de witte strepen door. Iedere motorrijder weet dat je die moet ontwijken. Maar tussen die strepen liggen de detectielussen en die kun je nagenoeg niet ontwijken, je rijdt er altijd wel een beetje overheen. En ze liggen zodanig dat de ideale lijn – tussen de strepen door – verstoord wordt. Bovendien moet je ook op het verkeer om je heen letten en het is daar in alle gevallen glad. Zelf lag ik voordat ik het kon beseffen. Even later toen ik aan de kant stond, viel er op precies dezelfde plaats nog een motorrijdster.”

Tientallen mensen namen naar aanleiding van de oproep op de KNMV-website en de KNMV Facebookpagina de moeite om te reageren. Een aantal malen werd ook een lasnaad genoemd die dwars over de rotonde loopt en zeker in de middelste rijbaan voor problemen zorgt. Dankzij de vele reacties, hebben de diverse verzekeraars alsmede ook de rechtsbijstand, hun krachten gebundeld en zijn de diverse zaken nu aan elkaar gekoppeld.

Danny Cornelissen die in het dagelijks leven als fysiotherapeut werkzaam is, heeft na zijn valpartij nog altijd last van zijn schouder maar kwam er verder met materiële schade van af. Omdat zijn MV Agusta F4 echter niet all-risk is verzekerd moet Danny zelf de schade vergoed zien te krijgen. De KNMV blijft de zaak nauwlettend volgen en ondersteunt de onfortuinlijke motorrijder waar mogelijk.