Wat jij al wist: motor is snelste manier van transport


KNMV - 04 november, 2014

Deze zomer deed de FEMA, de federatie van Europese motorverenigingen, in 15 Europese steden een onderzoek naar welke manier van transport het snelste was. Is dat de brommer, motor, auto of misschien wel de fiets? Het wekt bijna geen verbazing dat de motor als glansrijke winnaar uit de test kwam.

De opzet van de test was simpel: maak gebruik van verschillende transportmethoden – motor, brommer, auto, het openbaar vervoer en de fiets indien mogelijk. En start vanaf dezelfde locatie in een voorstad en rijd naar een locatie in de stad.

In alle Europese steden waren de gemotoriseerde tweewielers in het voordeel. In bijna iedere stad lag de gemiddelde snelheid van de motor en de brommer hoger dan die van de auto. In Basel, Lausanne, Dublin, Marseille, Antwerpen en Brussel namen ook fietsers deel aan de test. In Antwerpen deed de fiets er slechts negen minuten langer over dan de auto, over een afstand van 22 kilometer.

De grootste verschillen tussen de motor en de auto vielen te noteren in Oslo – waar de motor 27 minuten deed over een afstand van 29 kilometer en de auto maar liefst 65 minuten. En in Dublin, waar de motor slechts 27 minuten nodig had voor een afstand van 19 kilometer noteerde de auto 75 minuten reistijd.

Het onderzoek bekeek ook de prijs van de reis. Het wekt weinig verbazing dat motoren en brommers minder benzine gebruiken dan auto’s. Ook konden de motoren en brommers in de meeste steden gratis parkeren. In Stockholm en Oslo hoefden motorrijders en brommerrijders ook geen tol te betalen.

Motorrijles

Overtuigd van de fun en het nut (kosten- en tijdbesparing) van een motor? Neem motorrijles! Klik hier voor een KNMV-gediplomeerd motorrijinstructeur bij jou in de buurt.