Toertip: Koude Novemberrit van Motor Club De Kraats


KNMV - 07 november, 2014

Voor Motor Club De Kraats uit Ede begint het toerseizoen in februari en eindigt het in november. Komende zondag, om precies te zijn, met de 24e Koude Novemberrit. En zoals het hoort met een rit in november: bij terugkomst in het clubhuis wacht de erwtensoep.

De leden van Motor Club De Kraats hoeven zich gedurende een jaar niet te vervelen. De club uit Ede biedt de Kraats-leden naast de acht zondagmiddagritten ook nog de woensdagavondritten van mei tot in augustus. Maar ook daarnaast valt er genoeg te toeren, ook voor niet-leden. De club heeft vijf zogenoemde Open Ritten op de agenda staan, toertochten ook die al een lange traditie kennen. De Koude Februaririt werd eerder dit jaar al voor de 24e maal verreden, de Veluwerit in juli stond zelfs al 34 keer op de kalender en de langere Globetrotterrit was in augustus toe aan het 25-jarig jubileum.

Komend weekend is er dan nog de Koude Novemberrit, ook al weer voor de 24e keer. “We hebben inderdaad een aantal traditionele ritten”, zegt René van Schaik van de club. “Met een vaste schare deelnemers ook. Er komen clubs uit het hele land, dit weekend ook weer een club uit Friesland. We zijn een van de weinige clubs die in november nog een rit organiseren en als je een beetje geluk hebt met het weer, is de belangstelling ook goed. Vorig jaar hadden we tussen de 140 en 150 deelnemers.”

144 kilometer vóór de erwtensoep

Voor de 24e Koude Novemberrit heeft Lambert de Roos, de voorzitter van de toercommissie, weer een fraaie, 144 kilometer lange route uitgezet, meent Van Schaik. Startpunt is het eigen clubhuis. “We gaan over de Veluwe, richting Hoenderloo en Eerbeek”, vertelt Van Schaik. “Dan maken we een lus om Apeldoorn en gaan via Vierhouten weer richting Ede. Een stoppunt hebben we niet gepland, maar bijvoorbeeld in Vierhouten zijn er genoeg mogelijkheden om wat te drinken.”

Het kan natuurlijk ook zijn dat de deelnemers vooral haast hebben om aan te schuiven voor het bord erwtensoep in het clubhuis – de trots van MC De Kraats. “We hebben het voordeel dat we een mooi eigen clubhuis hebben”, zegt Van Schaik. “De leden hebben het zelf gebouwd in 1977 en sinds die tijd hebben we nog een verbouwing gehad in 1995 en een paar jaar geleden is het nog een gerestyled.”

Het clubhuis is echter niet de echte ’trekker’ voor zondag, dat is toch echt de 24e Koude Novemberrit, aldus Van Schaik. “Het is een aantrekkelijke rit door mooi landelijk gebied. De rit is echt leuk om te rijden.” En om zo misschien wel het toerseizoen af te sluiten. Begin februari gaat de deur van het clubhuis van MC De Kraats weer open voor niet-leden voor de 25e Koude Februaririt.

Handig om te weten

  • Toerrit: de de 24e Koude Novemberrit van Motor Club De Kraats
  • Waar? Startpunt is het clubhuis van MC De Kraats aan de Horsterweg 9, 6715 CT in Ede
  • Wanneer? Zondag 9 november
  • Hoe laat? Starten kan tussen 10.00 en 13.00 uur
  • Hoe lang? 144 kilometer (route uitsluitend verkrijgbaar voor GPS; Garmin en TomTom)
  • Kosten? De deelnamekosten bedragen 5 euro (inclusief erwtensoep)
  • Meer info? www.mcdekraats.nl of detoercommissie@mcdekraats.nl