Toertip: de 21e Sinterklaastoer van de Vordense Auto- en Motor Club


KNMV - 28 november, 2014

Op de drempel van het jaar dat de ‘Vordense Auto- en Motor Club’ haar 65-jarig bestaan viert, wordt het jaar aanstaande zondag traditioneel uitgeluid met de Sinterklaastoer. Wie zoet is – en wie de rit uitrijdt – krijgt lekkers.

Want bij terugkomst in het clubhuis van de VAMC kun je een chocoladeletter of een stuk speculaas meenemen naar huis. Ter plekke opeten mag ook, maar misschien dat een bord erwtensoep met brood na een tocht van 130 kilometer dan net wat beter smaakt. De VAMC heeft al weer voor de 21e keer een Sinterklaastoer uitgezet, vertelt Jan Vruggink. Als lid van de toercommissie van de Vordense club is hij verantwoordelijk voor de route. “We proberen elk jaar weer wat nieuws te vinden, maar dat valt niet mee”, aldus de fanatieke Honda Pan European-rijder. “Daar komt bij dat we vanwege het jaargetijde de tocht elk jaar niet langer maken dan 130 kilometer. Dan kan het zijn dat je inderdaad wel eens op dezelfde plekken komt. Maar ik heb dit jaar toch met behulp van de computer weer weggetjes gevonden die ik ook zelf nog niet kende.”

De Sinterklaastoer is voor de VMAC niet alleen de afsluiting van het toerseizoen, het is na de Kastelentoer van eind juni ook de belangrijkste toertocht van de club. “Die tocht trekt jaarlijks wel zo’n 180 deelnemers, voor de Sinterklaastoer hebben we met mooi weer wel eens zo’n honderd deelnemers gehad”, weet Vruggink. “Dit jaar zijn de weersvooruitzichten gelukkig goed.”

Concurrentie

De VAMC is met meer dan 300 leden een grote club. De club is onderverdeeld in drie groepen, waarin toerrijders, crossers en enduro-liefhebbers en ‘spoorzoekers’ in de ‘Afdeling Oriëntatie’ allemaal hun ei kwijt kunnen. Jan Vruggink voelt zich als toerrijder happy in de toercommissie. “We organiseren het gehele jaar best veel ritten, we doen mee met de Gelderse Motor Avond 4-Daagse en we hebben een gezamenlijk toerweekend voor de leden”, aldus Vruggink. “Er zijn overal in het land toertochten en dan heb je toch een bepaalde ‘concurrentie’. Wij willen altijd een hoge kwaliteit bieden.” Vruggink heeft er alle vertrouwen in dat dat met de 21e Sinterklaastocht ook het geval is. “We gaan richting Holten en langs de Holterberg naar Rijssen en Enter. Via Neede gaan we dan weer richting het clubhuis. De route gaat vooral over kleine weggetjes, zodat je lekker kunt sturen. Niet te veel van die grotere doorgaande wegen. Daar houd ik zelf ook niet van.”

Laatste check

Het waarborgen van kwaliteit houdt onder meer een laatste check in. “Op zaterdag rijden we de tocht met de route op papier nog eens een keer”, verduidelijkt Vruggink. “Om te kijken of er toevallig niet nog ergens wegen zijn afgesloten of kruispunten zijn geblokkeerd.”

De route is echter niet alleen op papier verkrijgbaar. “Nee, natuurlijk ook voor GPS. Ik heb al aardig wat aanvragen gekregen van mensen die de route thuisgestuurd willen krijgen, zodat ze ‘m alvast kunnen laden. Maar ook op zondagmorgen staan hier twee laptops klaar. Dan hoef je niet te lang te wachten voordat je de route kunt uploaden.”

Handig om te weten

  • Toerrit: de de 21e Sinterklaastoer van de Vordense Auto- en Motor Club
  • Waar? Startpunt is het clubhuis van de VAMC aan de Eikenlaan 2a, Kranenburg/Vorden
  • Wanneer? Zondag 30 november
  • Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur
  • Hoe lang? 130 kilometer (route verkrijgbaar voor GPS en op papier)
  • Kosten? De deelnamekosten bedragen 5 euro (erwtensoep en brood niet inbegrepen)
  • Meer info? website www.vamc.nl of riethuis@hetnet.nl