Het gezicht van de KNMV: Wilco Bruijn


KNMV - 11 november, 2014

Officials (vrijwilligers), medewerkers van het bondsbureau, selectierijders: samen vormen zij het gezicht van de KNMV richting de leden. In deze rubriek komt telkens iemand anders aan het woord. Dit maal is dat Wilco Bruijn (52), alias ‘de man met de oranje muts’.

“De KNMV heeft hetzelfde bloed als de rijders, uiteindelijk doen we het voor dezelfde hobby.” Volgens hem is het dan ook zaak om de afstand tussen het bondsbureau en de endurorijders zo klein mogelijk te houden. Koffie drinken en in gesprek met betrokkenen gaan, helpt daarbij. En mét resultaat. “Mensen komen nu naar me toe met vragen. Als een club belt met een verzoek, dan zeg ik ‘ja en dan gaan we kijken hoe we dat conform de regels kunnen regelen’.” Zo werd vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis van het ONK enduro voorafgaand aan de Kampioensrit een proloog verreden. Bruijn: “Dat bereik je alleen als je samen optrekt.”

Begrip

De contacten met niet alleen clubs, maar ook met de politie (‘je kunt ze beter met je hebben dan tegen je’), landeigenaren, helpers en vrijwilligers vindt de wedstrijdleider dan ook één van de leukste aspecten van zijn functie. Het zorgt voor goede verstandhoudingen. “Als ik uitleg wat wij bedoelen met de regels, dan komt er meer begrip”, aldus de KNMV-vrijwilliger.

Als wedstrijdleider enduro is het de taak van Wilco Bruijn om de wedstrijd ‘gestroomlijnd’ te laten verlopen en dat is geen baan die iedereen zomaar kan doen. Wilco: “Je bent wel de persoon waar, als het spannend wordt, iedereen naar kijkt.” Van spanning heeft de wedstrijdleider gelukkig geen last. Hij zorgt er iedere wedstrijd voor dat eventuele protesten worden opgelost en, als dat niet binnen zijn bevoegdheden past, er desnoods een juryzaak van wordt gemaakt.

Oranje muts

Overigens is het geen toeval dat de oranje muts –  of –pet afhankelijk van de buitentemperaturen – zelden van zijn hoofd wijkt. Het heeft een zeer praktische reden. Wilco legt uit: “We hebben op de KNMV-jassen geen namen staan en dat is voor de buitenwereld niet handig aangezien we bij een enduro 20 mensen in een soortgelijke jas hebben rondlopen. Ik vind het belangrijk dat als iemand mij zoekt, zij mij ook kunnen vinden. Nu klinkt het: ‘Die met de oranje muts moet je hebben.’ Werkt super!”