Gezicht van de KNMV: Gineke Jeurink


KNMV - 25 november, 2014

Officials (vrijwilligers), medewerkers van het bondsbureau, selectierijders: samen vormen zij het gezicht van de KNMV richting de leden. In deze rubriek komt telkens iemand anders aan het woord. Dit maal is dat KNMV-arts Gineke Jeurink (58).

“Waar mijn kinderen sporten, daar doe ik vrijwilligerswerk.” En zo begon Gineke Jeurink 12 jaar geleden bij circuit Pottendijk in Emmen als wedstrijdarts. Toen de KNMV daar lucht van kreeg, werd ze gevraagd om ook voor de motorbond als arts actief te zijn en zo geschiedde.

De inwoner van Emmer-Compascuum is als arts verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het circuit en daarmee ook voor de veiligheid van medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Indien noodzakelijk heeft Jeurink de bevoegdheid om een wedstrijd stil te leggen of zelfs te stoppen. “Zo heb ik wel eens de wedstrijd stop gezet omdat het te donker of te gevaarlijk werd op de baan”, aldus de KNMV-arts.

Impact

Helaas gebeuren er in de motorsport wel eens ongelukken die verder gaan dan blessures zoals een gebroken pols of sleutelbeen. Hoe gaat ze daar als medicus mee om? Jeurink: “Dan ga je in de hulpverleningsmodus en ben je actief bezig met het EHBO-team om de patiënt te behandelen. Daarna is er nog een evaluatie en nabespreking om te kijken of alle koppen nog helder zijn, want een ernstig ongeval heeft een hele impact op je bemanning.”

Kortom: KNMV-arts zijn is meer dan het behandelen van patiënten alleen. “Er komt ook mental coaching bij kijken. We zijn een team en je bent nooit alleen. Alleen kun je niks: je bent afhankelijk van je EHBO-team”, bevestigt de gedreven arts. KNMV-artsen en medisch officials ontvangen dan ook regelmatig bijscholing van de KNMV.

IJsje

Als Gineke Jeurink niet in actie hoeft te komen, geniet ze van de wedstrijd. “Ik ben helemaal wild van de sport en ik kan ook erg genieten van de mentaliteit van de rijders: dat ze na een val toch weer opstappen en verder gaan.” Regelmatig gaat daar een korte behandeling door Jeurink aan vooraf en soms krijgt ze daar na afloop van de wedstrijd op bijzondere manier waardering voor: “Een kind kwam me ooit een ijsje aanbieden omdat ‘ie zo blij was om verder te kunnen rijden.”

Maar ijsjes of niet, het mooiste van official zijn bij de KNMV vindt Gineke het ‘teamgevoel’. “Het (motocross, red.) is een fantastische sport en er heerst een hele duidelijke teamgeest binnen de clubs. Je kunt op een prettige manier samenwerken en de sport is de moeite waard.”