Belgisch – Nederlands raceprogramma 2015


KNMV - 12 november, 2014

Nadat in juni jl. een verregaande samenwerking tussen de KNMV en de FMB-BMB op het gebied van de wegracesport werd aangekondigd, hebben de Nederlandse en de Belgische motorbonden deze afspraak de afgelopen weken geconcretiseerd.

Vanaf 2015 wordt een gemeenschappelijk kampioenschap verreden om de BeNeCup. Met deze aanpak, die een grote saamhorigheid tussen beide motorbonden uitstraalt, denken de twee sportbonden een sterke positieve impuls te geven aan de kostbare wegracesport die de laatste jaren zo zwaar onder druk is komen te staan.

De tien evenementen voor de nieuwe gecombineerde titelstrijd worden in drie landen gehouden en zijn verdeeld over permanente- en stratencircuits. Camiel van Berkesteijn, Sporttechnisch Manager van de KNMV, toont zich verheugd over de toekomstplannen. “Ons doel was om volle startvelden in combinatie met betaalbaar racen te realiseren en in deze opzet zijn we, samen met onze zuiderburen, geslaagd. Ik denk dat we een mooi kampioenschap tegemoet kunnen zien.”

Stijn Rentmeesters, Secretaris Generaal van de FMB-BMB, voegt daar aan toe: “De Belgische en Nederlandse rijders krijgen een mooi gevuld wedstrijdprogramma voorgeschoteld. Er wordt bovendien gereden op telkens andere circuits in een formule waar zowel de ambitieuze als de recreatieve rijders hun gading kunnen vinden.”

Competitiedetails

  • De BeNeCup wordt verreden in de klassen Supersport, Superbikes en zijspannen. Tijdens deze races krijgen Belgische licentiehouders ook punten voor het Belgisch Kampioenschap en de deelnemers uit alle landen punten voor het ONK (Open Nederlands Kampioenschap).
  • Alle klassen rijden onder hetzelfde technisch- en wedstrijdreglement.
  • De wedstrijdkalender bestaat uit tien evenementen, waarbij de rijders in de klassen Supersport en Superbikes voor het ONK eindklassement vier schrapresultaten mogen toepassen (dit is niet van toepassing voor de BeneCup, noch voor het BK waar alle resultaten zullen tellen). De zijspanklasse rijdt op acht circuits, zij zijn niet op Oostende en Zandvoort ingedeeld, wel krijgen zij ook schrapresultaten.
  • Alle BeNeCup-klassen rijden twee races per weekend.
  • De nieuwe BeNeCup-competitie start op 11/12 april 2015 in Croix-en-Ternois in Noord-Frankrijk en eindigt met de Race of the Champions op het TT Circuit Assen op 10/11 oktober 2015.
  • Het NK & BK in de Moto3-klasse maakt deel uit van het IDM dat grotendeels in Duitsland wordt verreden en door Dorna Sport S.L. is geadopteerd. De beste Nederlander in de eindklassering is tevens winnaar van het NK en de beste Belg wordt Belgisch kampioen.
  • Voor het bijprogramma van de World Superbikes, Dutch TT, Gamma Racing Day en BSB worden de klassen later toegewezen.
  • Het streven is om het inschrijfgeld voor alle stratencircuits vast te stellen op maximaal € 180,- per rijder voor twee races. Hierover hebben wij met de meeste organisatoren van stratencircuits al overeenstemming kunnen bereiken.
  • Na een circuitbezoek werd door Claude Danis aan de organisatoren op de Belgische stratencircuits advies uitgebracht. Het homologatiecomité zal binnenkort meer circuitkeuringen uitvoeren.
  • Zandvoort is na vele jaren weer terug op de sportkalender.

Wedstrijdkalender 2015

De wedstrijdkalender voor 2015 ziet er als volgt uit:

Kalender

De wedstrijdkalender is onder voorbehoud.

Kalender overige klassen

De kalender voor de overige klassen, de supermono’s, classics en de Ducati 3D Cup, wordt op korte termijn bepaald in overleg met de klassenvertegenwoordigers.