WK en EK Motocross Valkenswaard


KNMV - 03 mei, 2014

Op 3 en 4 mei 2014 is op het Eurocircuit in Valkenswaard een Grand Prix Motocross voor de klassen MXGP, MX2 en Dames. Ook wordt in Valkenswaard gereden voor het Europees Kampioenschap in de klassen 125cc en Honda 150cc.

Kwalificaties

 
WK MXGP
In de MXGP klasse won Antonio Cairoli de kwalificatierace met ruime voorsprong op de Belg Jeremy van Horebeek en de Fransman Gautier Paulin. Marc de Reuver reed een sterke wedstrijd en finishte op een elfde plaats. Herjan Brakke startte goed maar moest na tien minuten het tempo laten zakken door een niet optimaal lopende motor en eindigde buiten de top twintig.

WK MX2
Jeffrey Herlings heeft de MX2 kwalificatierace gewonnen. De rijder uit Elsendorp kwam rond de vijfde plaats uit de start maar werkte zich al snel op naar de koppositie en reed vervolgens in hoog tempo weg bij Arnaud Tonus. Valentin Guillod werd derde. Brian Bogers eindigde op een achttiende plaats en Freek van der Vlist finishte op een negentiende plaats. Michael Hool en Luca Nijenhuis werden vijfentwintigste en zesentwintigste en Rick Folkers kwam na een valpartij op een eenendertigste plaats over de finish.

Eerste manche

  
WK MXGP
Antonio Cairoli reed tot in de voorlaatste ronde aan de leiding. Al in de beginfase gaf hij aan dat hij een probleem had met zijn voorwiel, maar wist toch de leiding lange tijd in handen te houden. In de slotfase wisten Gautier Paulin en Jeremy van Horebeek hem nog te passeren waardoor hij als derde over de finish kwam. Marc de Reuver van het BT Motorsport Honda Team heeft een sterke eerste manche gereden, hij reed een constante race en wist in de slotfase Steven Frossard nog te passeren om als negende over de finish te komen. Herjan Brakke begon op een twaalfde plaats aan de manche en reed een goede beginfase. Helaas zakte de Kawasaki rijder uit Staphorst gedurende de wedstrijd terug tot buiten de punten, kwam in het midden van de wedstrijd ten val en verdween teleurgesteld uit de wedstrijd.
 
WK MX2
Jeffrey Herlings heeft de eerste manche gedomineerd. Na een redelijke start wist hij in de tweede ronde al de koppositie van Romain Febvre over te nemen en liep vervolgens in hoog tempo weg. Romain Febvre van Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing had lange tijd strijd met Jordi Tixier om de tweede plaats, maar moest Tixier nog laten passeren en werd derde voor Valentin Guillod en Aleksandr Tonkov. Kampioenschapsleider Arnaud Tonus kwam bij de start ten val en viel later nogmaals, kwam later in de race naar voren en werd nog twaalfde. Brian Bogers reed een sterke wedstrijd en was lange tijd in gevecht in het groepje tot aan de zevende plaats. Hij moest in de slotfase het tempo laten zakken en werd op een dertiende plaats afgevlagd. Freek van der Vlist begon ruim in de top vijftien maar kon dit niet volhouden en viel terug tot net buiten de punten. Luca Nijenhuis en Rick Folkers verdwenen beiden in het midden van de race uit de wedstrijd.
 
WK Dames
Nancy van de Ven en Marianne Veenstra hebben een sterke eerste manche gereden. Van de Ven werd vierde en Veenstra werd zesde. De manche werd gewonnen door de Italiaanse Chiara Fontanesi voor Meghan Rutledge en Natalie Kane. Naast van de Ven en Veenstra wisten ook Britt van der Werff (14), Nina Klink (15),  Kimberley Braam (16) en Mandy Koning (19) WK punten te scoren.

EK 125cc
Davy Pootjes heeft de eerste manche in de 125cc klasse gewonnen. Pootjes startte rond de vijfde plaats, kwam naar voren maar viel vervolgens door een valpartij weer terug naar de achtste plaats. Na de val reed Pootjes in hoog tempo naar voren, nam de koppositie van Thomas Sileika over en won met een overtuigende voorsprong. Max Engelen reed een goede wedstrijden kwam op een nette achtste plaats over de finish. Naast Pootjes en Engelen kwamen ook René de Jong (13), Mike van Kasteren (16) en Dani de Vries (20) tot scoren.

EK Honda 150cc
De eerste manche werd met ruime voorsprong gewonnen door de Nederlandse wildcard rijder Rick Elzinga. Naast Elzinga wist ook Damian Bergevoet in de top te eindigen met een vijfde plaats.

Tweede manche


WK MXGP

Antonio Cairoli heeft de tweede manche van de MXGP klasse gewonnen. Na zijn tegenslag in de eerste manche stelde hij orde op zaken en won met een ruime voorsprong. Kevin Strijbos werd tweede voor Jeremy van Horebeek. Marc de Reuver kwam in de beginfase ten val maar wist er toch nog een twintigste plaats uit te slepen. Herjan Brakke verliet de wedstrijd voortijdig en haalde geen punten.

WK MX2
Met opnieuw een overtuigende overwinning heeft Jeffrey Herlings voor de vijfde keer op rij de Nederlandse GP weten te winnen. Herlings won de manche met een grote voorsprong voor Arnaud Tonus en Romain Febvre. Freek van der Vlist werd de tweede Nederlander op een vijftiende plaats. Ook Brian Bogers finishte met een zeventiende plaats opnieuw in de punten. Luca Nijenhuis werd 25ste. Michael Hool kwam hard ten val en verdween uit de wedstrijd. Rick Folkers kreeg in de eerste manche een epileptische aanval en besloot om niet meer van start te gaan.

WK Dames
De 16-jarige Nancy van de Ven uit Vlissingen kwam in de tweede manche dicht bij een overall podium. Van de Ven startte net binnen de top tien maar kwam al snel terug naar voren en werkte zich op naar een vierde plaats. Door een valpartij zakte ze helaas terug naar een zesde plaats, net niet genoeg voor een overall derde plaats. Livia Lancelot, die op zaterdag niet tot scoren kwam, stelde vandaag orde op zaken en won op overtuigende wijze de manche voor Meghan Rutledge en Natalie Kane. Chiara Fontanesi kwam helemaal vanuit de achterhoede terug naar een vierde plaats en heeft de leiding in de tussenstand om het Wereld Kampioenschap weer in handen genomen. Naast Van de Ven deed ook Marianne Veenstra het knap met een achtste plaats. Ook Nina Klink en Britt van der Werff wisten er met een tiende en een elfde plaats mooie resultaten uit te halen. Ook Kimberley Braam kwam met een zestiende plaats tot scoren. Helaas kwam Stephanie Stoutjesdijk net een plaats tekort voor punten en werd eenentwintigste.

EK 125cc
Davy Pootjes heeft na zijn winst in de eerste manche ook de tweede manche naar zijn hand gezet. De rijder uit Ammerzoden leidde van start tot finish en had een voorsprong van meer dan vijfentwintig seconden op Alvin Østlund. Max Engelen reed ook een top race en werd knap derde in de manche en het totaalklassement. Ook Mike van Kasteren (12), Noud van Kraaij (13) en Rene de Jong (18) kwamen tot scoren.
 
EK Honda 150cc
Na zijn overwinning in de eerste manche is Rick Elzinga in de tweede manche op een tweede plaats over de finish gekomen. Helaas miste hij hiermee net de eindzege en eindigde op een tweede plaats in het dagklassement. De Fin Jeere Haavisto won de manche en dit was tevens voldoende voor de eindzege. Naast Elzinga eindigden nog twee Nederlanders in de top tien: Brian van der Klij acht en Damian Bergevoet negen.

?