VRO Expert en Op Maat: leuk en leerzaam


KNMV - 26 mei, 2014

Ruim tachtig motorrijders merkten afgelopen weekend in Lelystad tijdens de VRO Op Maat en de VRO Expert weer dat ze meer kunnen met hun motor dan ze dachten. Ogen gingen open.

VRO Expert

 
Beert Bos, Harley-Davidson Road King
“Ik ben bij het Harley-Davidson Chapter North East Holland ‘Safety Officer’ en binnen het chapter wilde ik graag budget voor een VRO. Voor koffie en koek wordt tijdens toertochten altijd wel de portemonnee getrokken! Met tien leden hebben we deze VRO Expert gedaan. De gemiddelde leeftijd is wat hoger, ze zijn wat eigenwijzer en denken allemaal dat ze alles kunnen… Iedereen was na afloop heel enthousiast. Ikzelf heb me toch weer gerealiseerd dat je met het remmen voor je uit moet kijken. Onze instructeur reed ook met een Harley en hij vertelde dat hij nog nooit zo hard had moeten rijden! Eens kijken of ik volgend jaar budget kan krijgen voor een VRO Bochten of Risico.”

Sjoerd Helmink, Ducati M900
“Ik had er eerder over gedacht om eens een VRO te doen, maar het kwam er nooit van. Nu hebben we met een groepje van drie mee gedaan. Ik wilde wat meer inzicht krijgen in allerlei dingen. Het is niet zo dat ik totaal nieuwe dingen heb geleerd, maar ik heb vaak wel de bevestiging gekregen. Het leek me bijvoorbeeld altijd een raar verhaal dat je in een noodsituatie moet gaan staan op je motor om ernstiger letsel te voorkomen. Dat hebben we natuurlijk niet geoefend, maar de uitleg werd wel heel goed gebracht. De begeleiding was prima en er was elk moment een mogelijkheid om vragen te stellen. Vooraf leek het ons een leuke en leerzame cursus om te doen en dat klopte ook.”

Ineke Leusman, Harley-Davidson Roadking
“Twintig jaar geleden haalde ik mijn rijbewijs, maar ik heb zestien jaar niet gereden en vooral veel achterop gezeten. Sinds vorig jaar rijd ik eigenlijk weer. Vooraf had ik op internet wat filmpjes gezien van de cursus en het leek me een goed plan om mee te doen. En ik ben blij dat ik het heb gedaan. Je doet toch dingen die je anders niet snel zou doen, zoals met losse handen over voorwerpen rijden, door een waterbak rijden, remmen in een bocht en je motor in de berm laten uitvieren. Allemaal heel goed om te ervaren. Ik heb beslist het gevoel dat ik meer controle over de motor heb gekregen. Dat voelde ik op de terugweg al. Mooi was dat!”

VRO Op Maat

 
Eric Wagner, Suzuki DL1000 V-Strom
“Ik heb gekozen voor een VRO Op Maat omdat deze cursus van alles wat heeft. Ik wilde wat meer weten over rijden op nat wegdek. En bochten, natuurlijk hè. Altijd leuk. Het is me zelfs gelukt om het lampje van de Traction Control te laten knipperen. Het gebeurde gewoon. Het was een heel geslaagde dag, met humor ook en je steekt er wat van op. Je kunt ook dingen uitproberen die je niet direct zou oefenen op de openbare weg, zoals het vol in de ankers gaan in het water. Je leert je motor én jezelf beter kennen. Ik was met een collega die een Intruder 1800 rijdt en die zei dat je met zo’n motor niet in een straatje kunt keren. Dus wel. Toen we na zaten te praten op een terrasje zeiden we tegen elkaar dat we toch nog eens naar een vervolgcursus moesten gaan kijken.”

Henny van Ouddorp, BMW F700 GS
“Deze cursus was een hele leuke combinatie van theorie en praktijk. Heel prettig. Er werd veel verteld en er was ook veel ruimte voor vragen. Ik was alleen en bij aankomst word je meteen in een groepje geplaatst. Met die groep doe je dan de cursus en er ontstaat ook een heel leuk gevoel van saamhorigheid. De aandacht voor het rijden op het circuit vond ik erg leuk. Het rijden van lijnen, het aansnijden van bochten; eigenlijk raak je nooit uitgeleerd. Ik was niet bewust op zoek naar grenzen, maar ik heb ze toch weer iets verlegd. Het was zo leerzaam dat ik volgend jaar weer een cursus doe.”

Kijk voor informatie over onze VRO’s op https://knmv.nl/opleidingen/Cursusaanbod-KNMV/