VRO-cursisten met plezier door de regen


KNMV - 12 mei, 2014

Elk nadeel heeft een voordeel, merkten afgelopen weekend de cursisten van de VRO Bochten en de VRO Op Maat. Zij ondervonden in Lelystad dat je ook in de regen meer met je motor kunt dan je denkt.

VRO Bochten

 
Edwin van Breugel, KTM Duke 690
“Een jaar of vijftien had ik voor het laatst een VRO gedaan en ik vond het wel weer eens tijd worden. Een kennis had ingeschreven en vroeg of er nog iemand zin had om mee te gaan. Ja, ik dus wel. Het was baggerweer, maar dat was juist goed. Voor mij was het grensverleggend, dat je merkt ‘het kan ook gewoon in de regen’. We reden achter de instructeur aan en ik dacht ‘als hij het kan, kan ik het ook’. Juist ook omdat hij van die mooie lijnen reed. Ook de noodstop was erg spannend. We hadden hem al met 70 gedaan tot de instructeur vroeg of ik het ook met 100 durfde. ‘Wat ik vraag, is veilig’, zei hij. Ik heb het gedaan. Nou ja, niet met 100, wel met 95… En het kon inderdaad!”

Sven Sarij, Ducati Monster 1000
“Ik houd van sportief rijden, bijvoorbeeld de bergen in met wat vrienden. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. En ik vind het ook wel prettig om af en toe de vaardigheden wat op te poetsen, zoals het remmen in de bochten, bochtentechniek in het algemeen en het maken van een noodstop. Ik baalde aanvankelijk van het slechte weer, maar het was toch heel nuttig. Met die noodstop maakte ik zelfs een halve stoppie. Toch goed om te weten dat dat ook kan op een natte weg. De volgende stap? Misschien toch eens een circuittraining.”

Marc Hakkesteegt, Kawasaki
“Van mijn vader kreeg ik een VRO-cursus cadeau en dit leek me een goede om wat van op te steken. Samen met mijn vader, die veel meer rijdt dan ik, en mijn zwager. Het was heel nat, maar dat was ook wel weer erg leuk en leerzaam. Heel weinig theorie en heel veel praktijk. En dan denk je dat je al veel kunt… Ja, dat denk ik altijd. Zit ook in de familie! Maar als je dan merkt dat je in de bocht nog een noodstop kunt doen… Heel apart. Ik moest voor mezelf wel iets overwinnen. Je denkt altijd dat je voorkant wegglijdt op een natte weg als je je voorrem aantikt, maar dat is helemaal niet zo. Het was een topdag. Onderlinge competitie? Nee hoor, dan kun je beter het circuit op gaan.”

VRO Op Maat

 
Angelique Meijer, Triumph Tiger 800
“Sinds een jaar of acht heb ik mijn rijbewijs en ik was er aan toe om wat puntjes op de ‘i’ te zetten. Vooral met het remmen met ABS, het manoeuvreren met de motor en de bochtentechniek. Ik vond het spannend, maar het was een superdag. De hele opbouw was heel goed, omdat je steeds, bijna ongemerkt, een stapje verder gaat. Er was ook steeds ruimte voor individuele vragen en na een oefening werd ook telkens gevraagd of onze vraag beantwoord was. Heel mooi op de persoon gericht. Ik heb gemerkt dat dingen toch vaak tussen je oren zitten en dat het weer eigenlijk niet uitmaakt. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik zeker elke twee jaar een cursus doe.”

Rob Bosman, Ducati Monster 695
“Mijn vrouw en ik hebben bewust voor deze cursus gekozen. Het ontbreekt haar af en toe aan wat zelfvertrouwen en behendigheid en het leek ons verstandig om daar voor onze vakantie naar Schotland wat aan te doen. Ze was behoorlijk zenuwachtig maar eigenlijk ook wel blij met de regen. Ze is namelijk een keer tijdens een rijles in de regen hard gevallen. Die zenuwen werden goed weggenomen, omdat alles mag en niets moet tijdens de cursus. Durf je iets niet, dan doe je het niet. Ik ging met een slippend voorwiel de instructeur voorbij, iets wat ik wel gewend was door veel woon- en werkverkeer in de regen op sportieve motoren. Ik heb geleerd dat ik de schijfjes toch wat moet opwarmen in de regen, mijn vrouw heeft geleerd dat regen niet hetzelfde is als gladheid. Als je de instructeur voor je ziet rijden, krijg je ook vanzelf wel het vertrouwen dat er voldoende grip is.”