Toertip van de week


KNMV - 21 mei, 2014

In 1977 schreef Wil Hartog geschiedenis door als eerste Nederlander een Grand Prix in de 500 cc-klasse te winnen. En dan ook nog tijdens de Dutch TT! Om de Noord-Hollandse held te eren organiseert de MC MIOS al jaren de Wil Hartog rit. Komende zondag is de dertiende editie.

Het was een wegrace-collega die de naam van de club verzon. Voormalig racer Co Looijesteijn vond niet geheel ten onrechte dat motorrijden het streven van een motorclub moest zijn en zo ontstond de MC MIOS, ‘motorrijden is ons streven’. De club in het Noord-Hollandse Anna Paulowna bestaat inmiddels ruim veertig jaar en toeren zit in het DNA van de leden. Dat de Wil Hartog Rit door de provincie voert, is geen toeval. De ‘Witte Reus’ werd al tijdens zijn carrière in één adem met zijn woonplaats Abbekerk genoemd en de grasdrogerij van de familie in Lambertschaag is bij de kenners zelfs ver buiten de landsgrenzen een begrip. Net als Hartog zelf. En een mooiere startplaats voor deze toerrit dan de grasdrogerij aan de Mijnsherenweg 7 is niet denkbaar. Vooral ook omdat het prachtige Wil Hartog Museum op hetzelfde terrein is gevestigd. Een bezoek aan het intieme museumpje is geen aanrader, maar vanwege alle bekers, foto’s, artikelen uit bladen en kranten én Wils Suzuki RG500 een absolute must.

Bliksemstart
Maar eerst mag er nog even serieus getoerd worden. En een toertocht met nog Hollandser klinkende namen vind je in Nederland misschien wel niet. De route voert je via fraaie plaatsnamen als Lutjewinkel, Krabbedam, Bakkum, Avenhorn (de woonplaats van voormalig Dakar-topper Gerard Jimmink), Wognum en Twisk. Om het Hollandse karakter nog eens te benadrukken is er ook nog een oversteek met een veerpontje in de route opgenomen. De hoge schoorstenen van de grasdrogerij vormen een herkenbaar baken in de omgeving, en voor deze Wil Hartog-rit een ijkpunt als start- en finishplaats. Hartog stond vroeger bekend om zijn bliksemstarts – hij trainde er in het begin van zijn carrière tot grote ergernis van de plaatselijke pastoor elke zondag op – maar op zondag 1 juni is een raketstart niet nodig. Er valt immers niets te winnen. Wel te genieten.

Toerrit: de dertiende Wil Hartog-rit
Waar? Startpunt is Grasdrogerij Hartog, Mijnsherenweg 7 in Lambertschaag
Wanneer? Zondag 1 juni 2014
Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 11.00 uur
Hoe lang? Ongeveer 180 km (download voor Garmin en TomTom beschikbaar)
Kosten? De kosten van deelname bedragen € 2,50 (inclusief gratis koffie, thee en koek)
Meer info? http://www.mcmios.nl/wil-hartogrit/