Toertip van de week: voorjaarstoertocht MCNH


KNMV - 09 mei, 2014

Een toertocht met geschiedenis. Dat is volgens Betsie Valk de Voorjaarstoertocht van de MC Nijverdal-Hellendoorn. Aanstaande zondag 11 mei wordt de jaarlijkse ‘grensoverschrijdende’ tocht weer verreden.

Betsie Valk zit aanstaande zondag vanaf 9 uur achter de inschrijftafel in het clubhuis ‘Het Mollenhol’. “Zelf heb ik geen motorrijbewijs, maar ik heb de tocht met de auto gereden”, vertelt ze. “Elk jaar is de route weer anders. De ene keer gaan we de Achterhoek of Gelderland in, dit keer gaan we een stukje door Duitsland. Via Coevorden voert de route dan weer terug naar Hellendoorn.”
 
Precies veertig jaar geleden voegde een aantal enthousiaste toerrijders een toerafdeling toe aan de Motorclub Nijverdal-Hellendoorn. De club hield zich tot dan vooral bezig met offroad-activiteiten. Sinds 1974 is de M.C.N.H. Toer gegroeid van een vriendenclubje tot een groot gezelschap van ongeveer tachtig leden, met een toercommissie die al weer vijftien jaar Het Mollenhol beheert. Jaarlijks organiseert de club van medio maart tot eind september zo’n acht toertochten, waarvan de Voorjaarstoertocht inmiddels de tweede van het seizoen is. De tocht wordt uitgezet door de mensen van het WRTN, het Wegraceteam Nijverdal. “Zelf ben ik inmiddels al weer zo’n vijftien jaar bij de toertocht betrokken”, vertelt mevrouw Valk. “Maar de tocht bestaat al wel meer dan 25 jaar. Veel deelnemers zien we jaarlijks terug. We hebben mensen gehad uit België en ook wel uit de kop van Noord-Holland.”

‘Mooie natuur en binnenweggetjes’
In maart was de ‘Klappertandrit’ de eerste toertocht op de jaarlijkse kalender van de M.C.N.H, zo’n maand later hoopt de club dat de Voorjaarstoertocht zijn naam eer aan zal doen. “We hebben wel jaren gehad met 150 deelnemers”, aldus Betsie Valk. “Natuurlijk zijn we elk jaar weer heel afhankelijk van het weer. Maar de tocht is hoe dan ook de moeite waard, over binnenweggetjes en met heel veel mooie natuur en plaatsen waar je anders niet zo snel zult komen.”

Toerrit:
Waar? Startpunt is vanuit clubhuis ‘Het Mollenhol’, aan de Imminkservestraat 4, 7447 AZ Hellendoorn
Wanneer? Zondag 11 mei 2014
Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 12.00 uur.
Hoe lang? 220 kilometer (route beschikbaar voor download)
Kosten? Deelname kost 6 euro, inclusief consumptie
Meer info? http://www.mcnh.nl/