MXGP St Jean d’Angely


KNMV - 31 mei, 2014

De Franse ronde voor het WK Motocross werd dit weekend verreden in St Jean d’Angely. Behalve de WK klassen MXGP, MX2 en Dames kwam ook de EMX125 klasse aan de start voor het Europees Kampioenschap.

Kwalificaties

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de kwalificatierace gewonnen, voor Arnaud Tonus en Romain Febvre. Brian Bogers werd 21ste en Freek van der Vlist legde beslag op de 25ste plaats.

WK MXGP:
Cairoli won de wedstrijd voor Clement Desalle en Jeremy van Horebeek. Herjan Brakke kwam op de 23ste plaats over de finish.

Eerste manche

WK MX2:
Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory Team heeft de eerste manche gemakkelijk weten te winnen. De rijder uit Elsendorp nam kopstart en wist gelijk een gat te slaan. De Zwitser Arnaud Tonus werd tweede, voor zijn landgenoot Valentin Guillod. Brian Bogers en Lars van Berkel werden 24ste en 25ste. Freek van der Vlist kwam in de beginfase hard ten val op een opstap en verdween uit de wedstrijd.

WK MXGP:
De Belg Clement Desalle heeft de eerste manche weten te winnen, voor Antonio Cairoli die lange tijd aan de leiding reed maar in de slotfase even ten val kwam. Derde werd Jeremy van Horebeek. Herjan Brakke pakte een hele goede start en reed in de beginfase in de top tien. Gedurende de wedstrijd moest hij verschillende plaatsen prijsgeven en viel in de slotfase buiten de punten en kwam op een eenentwintigste plaats over de finish.

WK Dames:
De wedstrijd werd op overtuigende wijze gewonnen door Livia Lancelot. Zij won de manche met een voorsprong van tien seconden op WK leidster Chiara Fontanesi. Steffi Laier werd op een derde plaats afgevlagd. Nancy van de Ven en Marianne Veenstra zijn in de eerste manche als negende en tiende geëindigd. Ook Kimberley Braam (14), Stephanie Stoutjesdijk (18) en Mandy Koning (19) kwamen tot scoren.

EMX125:
Davy Pootjes is als tweede geëindigd, in het achterwiel van winnaar Brian Hsu. Ook Max Engelen reed een goede wedstrijd en werd als negende afgevlagd.

Tweede manche

WK MX2: 
Jeffrey Herlings van het Red Bull KTM Factory Team heeft na zijn overtuigende zege in de eerste manche ook de tweede manche op zijn naam weten te schrijven. Arnaud Tonus wist hem lange tijd te volgen maar in het tweede deel van de wedstrijd liep Herlings weg en won opnieuw onbedreigd. Jordi Tixier werd derde en pakte hiermee ook de derde plaats in het dagklassement. Brian Bogers reed een sterke wedstrijd en wist op een nette achttiende plaats over de finish te komen waarmee hij drie WK punten pakte. Lars van Berkel kwam dicht bij het scoren van punten maar kwam helaas op een eenentwintigste plaats over de finish.

WK MXGP:
De tweede manche leek wel een kopie van de eerste manche. Antonio Cairoli reed lange tijd aan de leiding maar kwam in de slotfase ten val en verloor hierbij twee plaatsen en kwam op een derde plaats over de finish. Clement Desalle en Jeremy van Horebeek profiteerden van de valpartij van Cairoli en werden op een eerste en een tweede plaats afgevlagd. Herjan Brakke reed in de beginfase rond de top tien maar moest gedurende de wedstrijd een aantal plaatsen prijsgeven en verdween om onbekende redenen uit de wedstrijd.

WK Dames:
Livia Lancelot heeft voor eigen publiek haar thuis Grand Prix weten te winnen. Nadat ze gisteren al op overtuigende wijze de eerste manche had weten te winnen, versloeg ze vandaag in een direct duel Meghan Rutledge. Nancy van de Ven kwam na een slechte start vanuit de achterhoede terug naar een zevende plaats. Ook Marianne Veenstra en Nina Klink kwamen goed tot scoren met een twaalfde en een dertiende plaats. Kimberley Braam scoorde met een zestiende plaats vijf WK punten.
 
EMX125:
Davy Pootjes uit het Red Bull Factory KTM Team is in de tweede manche, die werd gewonnen door thuisrijder David Herbetreau, op de vierde plaats geeindigd. Pootjes was in de beginfase in gevecht om de koppositie en later om de tweede plaats, maar moest door een valpartij vanaf de achtste plaats naar voren rijden. Pootjes werd nog derde in het dagklassement. Naast Pootjes kwamen ook Max Engelen (15) en René de Jong (16) tot scoren in de tweede manche. Na vier wedstrijden staat Pootjes 57 punten voor op Brian Hsu. Alvin Ostlund staat op een derde plaats.