Herlings wint beide manches in Engeland


KNMV - 24 mei, 2014

De Engelse ronde van het wereldkampioenschap motocross was op 24 en 25 mei 2014 in Matterley Basin. In het bijprogramma reden de EMX150 en EMX250 klassen voor het Europees kampioenschap. Jeffrey Herlings haalde opnieuw een dubbele overwinning binnen in de MX2 klasse.

Kwalificaties

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de MX2 kwalificatieheat met overmacht op zijn naam geschreven. Met rondetijden die regelmatig drie seconden sneller waren dan die van de concurrentie won Herlings de wedstrijd met een verschil van 51 seconden op Dylan Ferrandis, die in de laatste bocht thuisrijder Max Anstie wist te passeren.

WK MXGP:
De Belg Clement Desalle heeft de kwalificatieheat gewonnen. Desalle nam gelijk de leiding en werd nooit bedreigd. Shaun Simpson werd tweede voor Antonio Cairoli, die net voor de finish Joel Roelants van de derde plaats wist te verdringen.

Eerste manche

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de eerste manche in Engeland overtuigend gewonnen, met een voorsprong van ruim 20 seconden op Jordi Tixier, Max Anstie en Tim Gajser. De Red Bull KTM Factory rijder uit Elsendorp nam in de beginfase van de race direct de leiding in handen en bouwde het verschil met de concurrentie geleidelijk verder uit.
 
WK MXGP:
De Italiaan Antonio Cairoli won de eerste manche voor Steven Frossard (Frankrijk) en de Belg Jeremy van Horebeek. Nederlander Herjan Brakke verdween vroegtijdig uit de wedstrijd en kwam dus niet tot scoren.

EMX150:
Damian Bergevoet is in de eerste manche op een zesde plaats over de finish gekomen. Brian van der Klij werd dertiende en Niels van der Duin legde beslag op de zestiende plaats.

EMX250:
De winst ging naar Ben Watson voor Brent van Doninck en Jorge Zaragoza. Ceriel Klein Kromhof van het HSF Logistics Motorsport Team kwam als vijfde over de finish. Naast CKK kwamen ook Calvin Vlaanderen (13), Freek van der Vlist (15), Brian Bogers (16) en Roy van Heugten (19) tot scoren. Brian Bogers reed op de derde plaats tot hij een technisch probleem kreeg met de achterrem.

Tweede manche

WK MX2:
Net als in de eerste manche was het Jeffrey Herlings die in de eerste ronde de koppositie in handen nam en een ruime voorsprong tijdens de race op wist te bouwen. Met een achterstand van 16 seconden kwam Arnaud Tonus als tweede binnen, voor Tim Gajser en Romain Febvre. In de tussenstand voor het wereldkampoenschap staat Herlings nu 39 punten voor op Arnaud Tonus, Romain Febvre staat derde.

WK MXGP:
De Belg Clement Desalle heeft na een mindere eerste manche in de tweede manche keihard teruggeslagen. De Rockstar Suzuki-rijder won op overtuigende wijze en eindigde hiermee op een tweede plaats in het dagklassement. Zevenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli had een mindere start, maar wist na een sterke inhaalrace toch nog als tweede over de finish te komen en zo de dagoverwinning binnen te halen. Jeremy Van Horebeek eindigde op een derde plaats, zowel in de manche als in het dagklassement. Herjan Brakke haalde met een eenentwintigste plaats net geen WK-punt.

EMX150:
Albie Wilkie heeft de tweede manche weten te winnen en daarmee (voor eigen publiek) ook het dagklassement. Haavisto kwam op een tweede plaats over de finish en blijft hiermee leider in het kampioenschap. De Nederlanders deden het goed in de tweede manche. In de slotfase werkte Damian Bergevoet zich op naar een zevende plaats en wist ook op deze positie te finishen. Brian van der Klij werd op de achtste plaats afgevlagd. Ook Niels van den Duin (13), Dean Houghton (19) en Brent van Delft (20) kwamen in deze manche tot scoren. Na twee wedstrijden staat Damian Bergevoet op een vijfde plaats in de tussenstand en Brian van der Klij op de negende plaats.

EMX250:
Sullivan Jaulin had gelijk de leiding in handen en liep gedurende de wedstrijd iets weg bij Brian Bogers. De rijder uit Eindhoven hield lang stand op een tweede plaats maar moest in de slotfase toch de Belg Brent van Doninck laten passeren en kwam als derde over de finish. Van Doninck werd tweede en pakte hiermee de eindzege in Engeland. Freek van der Vlist werd als zevende afgevlagd. Ceriel Klein Kromhof reed tot in de slotfase op een vijfde plaats maar heeft toen nog iets meegemaakt waardoor hij vier plaatsen verloor en als negende over de finish kwam. Ook Calvin Vlaanderen pakte van Nederlandse zijde nog punten met een twaalfde plaats.