Stellingwerf klaar voor WK IJsspeedway in Assen


KNMV - 05 maart, 2014

Voor het derde opeenvolgende jaar is René Stellingwerf een vaste deelnemer in het WK IJsspeedway. Aanstaand weekend rijdt hij voor eigen publiek zijn thuisrace in ijsstadion De Smelt in Assen. “Extra spannend, maar ook extra motiverend.”

Na vier wedstrijden in Rusland staat de bijna 43-jarige Stellingwerf op een elfde plaats in het klassement. “Het streven was de top 10 en ik sta eigenlijk gedeeld tiende. Ik zit dus net op de wip, maar ik wil natuurlijk meer”, aldus de Fries die in de winter van 2003 dankzij zijn vriend en leermeester Tjitte Bootsma kennis maakte met het ijsracen. Een wat teleurstellend seizoen 2013 sloot Stellingwerf af als zeventiende, maar nu heeft hij overduidelijk de weg naar boven weer te gevonden. “De Russen blijven erg goed en de top 3 zal voor mij onhaalbaar blijven”, is hij realistisch. “Maar dat zijn allemaal professionals, voor mij is het een duur betaalde hobby. Door mezelf! Maar ik heb het er voor over, hoewel het steeds moeilijker wordt om op te brengen. Voor dit jaar hebben we ook dingen veranderd. De frames zijn hetzelfde gebleven, maar de blokken zijn anders getuned en er is beter mee te rijden. En vooral met de banden hebben we een flinke stap gezet.”

Knetterhard

De banden, vol met spikes, zijn van cruciaal belang, legt Stellingwerf uit. “Hoe harder je rijdt, hoe belangrijker ze worden. Het gaat er bijvoorbeeld om hoe de spike veert in het rubber en onder welke hoek ze in de band staan. Daar heb ik van andere rijders wel hulp bij gehad, maar we prepareren de banden zelf.”

Voor het eerst dit seizoen krijgen Stellingwerf en zijn concurrenten onder leiding van regerend wereldkampioen Daniil Ivanov te maken met een WK-race op kunstijs. “Natuurijs en kunstijs zijn compleet verschillend”, vertelt hij. “Vooral tijdens het tweede raceweekend in Blagovshchensk, tegen de grens met China, was het ijs knetterhard. Daar was het een paar dagen voor de wedstrijd ook nog min 42. Bij natuurijs breken de stukken er soms uit en dat maakt het lastig. Maar eigenlijk is kunstijs onvoorspelbaarder. In Inzell, de laatste wedstrijd van het seizoen na Assen, is het ijs wat sneeuwachtig, wat zachter. In Assen moet eerst laagdikte worden opgebouwd. De bovenste laag is dan zachter dan de onderlaag en je voelt tijdens de heats ook dat de baan verandert. Dan moet je je vering en ook je bandenspanning aanpassen.

Te warm

Vorig scoorde Stellingwerf tijdens de Nederlandse WK-ronde in Assen op twee dagen slechts drie WK-punten. Komend weekend moet het beter, vindt hij. “Normaal gesproken heb ik er altijd al trainingstages en wedstrijden opzitten als het WK begint. Dit jaar heb ik maar twee dagen getraind in Zweden en ik heb een wedstrijd gereden in Oostenrijk”, zegt Stellingwerf. “Het is gewoon te warm geweest. Toch gingen die eerste wedstrijden best goed en mede door die resultaten hoop ik ook dat ik er in Assen weer bij kan zitten. Ik weet dat het niet mee zal vallen, maar mijn streven is op beide dagen de halve finale, de top 8. Zo’n wedstrijd in Assen brengt extra spanning met zich mee, maar ook extra motivatie. Dat is toch ook wel weer leuk.”

//www.youtube.com/embed/t60JEYLd0G0?list=UUquQ7wuagd31ioJYNbk3ZMw

Uitzending op tv

De Nederlandse ronde van het WK IJsspeedway is bij diverse tv-zenders te volgen:

  • Eurosport 2: zaterdag 8 maart, 20.00 – 22.00 uur (live)
  • Eurosport 1: zondag 9 maart (herhaling): 20.00 – 22.00 uur
  • RTV Drenthe: zondag 9 maart, tijdstip nader bekend te maken
  • Motors TV: meerdere malen, zie website