Sneller rijbewijs terug na storing bewustzijn


KNMV - 05 maart, 2014

Mensen die het bewustzijn tijdelijk hebben verloren door hartfalen, een daling van de bloeddruk of zuurstoftekort in de hersenen, kunnen hun rijbewijs sneller terugkrijgen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) past de regels vanaf half maart aan, waardoor iemand met een bewustzijnsstoornis weer sneller geschikt kan worden verklaard om een auto, motor, bus of vrachtwagen te besturen.

Ze neemt daarmee een advies van de Gezondheidsraad over, kondigde ze dinsdag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Nu moeten automobilisten of motorrijders 1 jaar geen aanval hebben gehad voordat ze de weg weer op mogen. Afhankelijk van de stoornis wordt de nieuwe termijn een week tot 12 maanden. Voor bestuurders van bussen en vrachtwagens gaat de huidige termijn van 5 jaar naar een maand tot maximaal 12 maanden.

De Gezondheidsraad had de minister op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten geadviseerd deze regels te versoepelen. Schultz zegt dat haar besluit past bij haar streven om het systeem van medische keuringen voor het rijbewijs makkelijker en duidelijker maken. Eerder vereenvoudigde ze de regels voor de periodieke herkeuring voor mensen met ADHD, nierfalen of autisme.

Bron: ANP.