NK Behendigheid voor instructeurs tijdens Lesmotor Testdag


KNMV - 06 maart, 2014

De Lesmotor Testdag wordt op zondag 13 april het decor van het derde NK Behendigheid voor motorinstructeurs. Op het Politie Circuit in Lelystad kunnen instructeurs uit het hele land strijden om de beste tijd en handigheid op een motorparcours.

De precieze onderdelen worden pas op de dag zelf bekendgemaakt. “Op die manier hebben alle deelnemers gelijke kansen op het winnen van de wedstrijdbeker en natuurlijk eeuwige roem”, aldus mede-organisator Arjan Everink van de KNMV.

Bezoekers van de Lesmotor Testdag kunnen automatisch deelnemen aan het NK. “Het gaat niet zo zeer om het vinden van de beste rijinstructeur, want hoe behendig je op de motor bent, zegt niets over je manier van lesgeven. Maar het is wel een moment om collega’s te laten zien wat je in huis hebt”, zo laat Everink weten.
Parcours

Op het circuit in Lelystad wordt een parcours uitgezet voor de motorinstructeurs die met hun eigen motor op de testdag aanwezig zijn. “Er zijn verschillende behendigheidsoefeningen op de route. Van het rijden van ‘achtjes’ tot de slalom”, zo legt de organisator uit. “Maar van tevoren maken we hierover verder niets bekend. Het is in het verleden immers wel eens voorgekomen dat personen het hele parcours thuis nabouwden en er echt voor gingen trainen. Dat is niet de bedoeling van het kampioenschap.”
De deelnemers van de wedstrijd worden ingedeeld naar motorcategorie, zo laat de KNMV’er weten. “Daarmee geven we nog eens extra aandacht aan de nieuwe rijbewijscategorieën: de A1, A2 en A onbeperkt. Maar het parcours is ook makkelijker met een lichte motor af te leggen dan met bijvoorbeeld een zware BMW. We willen dat het NK zo eerlijk mogelijk verloopt.”

Tijd

In de wedstrijd nemen mannelijke en vrouwelijke instructeurs het tegen elkaar op. “Daar maken we geen onderscheid in, want je bent vaardig of je bent het niet.” De motorinstructeur die het parcours met de snelste tijd en de minste strafpunten af weet te leggen, mag zichzelf de derde winnaar van het NK Behendigheid noemen. “Voeten aan de grond betekent minpunten. Evenals pionnen die omvallen. Een jury, bestaande uit een instructeur en een aantal vrijwilligers, ziet toe op eerlijke puntentelling.”
Instructeurs die aan het kampioenschap willen deelnemen, moeten hun eigen motorkleding meenemen. Everink: “De motorfietsen moeten daarnaast in een technisch veilige staat verkeren. Daar wordt vóór deelname op gecontroleerd.”

Rijinstructeurs

Al zal volgens Everink wel wat machogedrag bij de competitie komen kijken, het moet volgens hem voornamelijk een gemoedelijk treffen voor motorinstructeurs uit heel Nederland worden. “Het is geen officieel kampioenschap, maar geeft wel de mogelijkheid om je kunsten en vaardigheden te laten zien. Het is een serieuze wedstrijd in het kader van gezelligheid.”

Speciaal voor motorinstructeurs organiseert VerkeersPro op zondag 13 april in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging de Lesmotor Testdag. Honda, BMW, KTM en Harley Davidson stellen op die dag hun nieuwste modellen beschikbaar, zodat instructeurs ze kunnen testen op de geschiktheid als les- of volgmotor. Daarnaast mogen bezoekers met hun eigen motor op het circuit rijden en deelnemen aan het NK Behendigheid. Instructeurs van de KNMV zullen de activiteit begeleiden en instructie geven.

Meld jezelf aan

Deelname aan het NK Behendigheid is automatisch mogelijk bij aanmelding voor de Lesmotor Testdag op zondag 13 april in Lelystad. Inschrijven voor die dag kan via www.verkeerspro.nl/lesmotortestdag-2014/registratie.