Kort door de bocht? Boek nu!


KNMV - 13 maart, 2014

Motorrijders willen bochten rijden. Dat merkt Arjan Everink elke keer weer als Hoofd Verkeer en Opleiding binnen de KNMV. Voor al die bochtenliefhebbers is er nu de nieuwe cursus ‘VRO Bochten’.

Op 5 april geven Everink en zijn collega-instructeurs op het Oefencentrum van de Politieacademie in Lelystad de allereerste cursus VRO Bochten. “Dit is een cursus die is ontstaan naar aanleiding van vragen van mototorrijders”, verduidelijkt Everink het ontstaan van de cursus. “Voor veel motorrijders is het bochten rijden ook het ultieme genieten. Onze ‘VRO Sportief’ was vooral toegespitst op de echte supersporters. Bij deze nieuwe cursus trekken we het breder. Het is geen racecursus en veiligheid staat voorop. We proberen deelnemers te leren hoe ze bochten technisch goed kunnen rijden.”

Geen twee bochten zijn hetzelfde, aldus Everink. “Zaken als beschikbare grip, het zicht en tegenliggers bepalen in belangrijke mate hoe motorrijders een bocht nemen. We willen deelnemers bewust maken van hun zitpositie op de motor, hun remgedrag, het insturen, het schakelen, de manier van kijken… Allemaal dingen die bochten tot een feest kunnen maken. De VRO Bochten gaat echt voorzien in een behoefte, daar ben ik van overtuigd.” 

Vermanend vingertje

De cursus VRO Bochten wordt in principe op drie niveaus gegeven en tijdens de cursusdag worden de groepen ingedeeld. De groepen bestaan uit maximaal acht rijders die begeleid worden door één instructeur. Verwacht van hem geen strenge preken, stelt Everink gerust. “We gaan beslist niet met de vermanende vinger zwaaien. Wat betekent je weggedrag voor jezelf en voor je medeweggebruikers, daarmee willen we de deelnemers confronteren. We gaan niet zeggen ‘dat is fout, zo is het goed’. Nee, iedereen heeft zijn rijbewijs en je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag en beslissingen in het verkeer. Het gaat ons om bewustmaking van de keuzes die je maakt.” 

“Een investering in jezelf”

KNMV-leden betalen voor een VRO Bochten 255 euro. Kom je met een groep van minimaal acht, dan kun je bovendien aanspraak maken op een groepskorting. “Je mag de cursus gerust zien als een investering in jezelf en in beter leren motorrijden”, zegt Everink. “Heb je de cursus met succes afgesloten, dan krijg je bovendien vijf jaar lang een korting van 10 procent op je premie als je bij KNMV Verzekeringen verzekerd bent. Als je goed voorbereid op je motor stapt, kun je schade aan je machine én aan je ego voorkomen. Dat is toch eigenlijk onbetaalbaar?”

Voor de cursus van 5 april is nog een aantal plaatsen beschikbaar.