VRO Risico met subsidie: ik dacht ‘doen’


KNMV - 23 juni, 2014

Dankzij subsidie een VRO Risico voor slechts 50 euro afwerken, kan dat? Onder voorwaarden bestaat in de regio Zuid-West Drenthe en in Friesland die mogelijkheid. In Lelystad nam een enthousiaste groep deel aan de VRO Op Maat.

VRO Risico
 
Leo Westenbrink, Kawasaki ZX-6R
“Ik heb al vijftien jaar mijn rijbewijs, maar na deze cursus denk ik toch dat ik anders ga rijden. Het was een mooie combinatie van kennismaken, een rondje rijden, daarna samen evalueren en het rondje nog eens rijden aan hand van de tips die je kreeg. Dan is die middag toch anders. Je leert meer vooruit kijken en je bent je bewuster van je plaats op de weg. De subsidie maakte het makkelijker om in te schrijven, maar misschien zou ik het anders ook wel hebben gedaan. Ik zit er aan te denken om er met een VRO Bochten een vervolg aan te geven.”

Erwin Kuik, Yamaha YZF R6
“Door een rij-instructeur werd ik er op gewezen en het klonk zo interessant dat ik dacht: ‘doen’. De subsidie op de cursus maakte de drempel ook wel een stuk lager. We waren met een groep van zeven en twee instructeurs. Heel goed, want zo kreeg je allemaal voldoende aandacht. Ik mag graag wat sportief rijden maar dankzij deze cursus heb ik wel een ander beeld gekregen over mijn positie op de weg. Als de situatie het toelaat, kun je een rechter bocht beter van links op je eigen weghelft insturen. Ik vroeg me af of ik zo wel zou zijn geslaagd, maar ik geloof echt dat het zo veiliger is. Je bent toch constant met je eigen veiligheid bezig. Ook in de auto probeer ik dan ook altijd door het vizier van de motorrijder te kijken.”

Margreet Bakker, Harley-Davidson Sportster 883
“Het feit dat we de cursus met subsidie konden doen, was ook een reden om ‘m te doen. Ik wilde me toch wat veiliger voelen en ook wat beter mijn plek op de weg weten. De cursus heeft me toch ook nieuwe inzichten gegeven. Ook omdat hij erg praktijkgericht is, want hij vindt plaats op de openbare weg. Ik had samen met een vriendin ingeschreven en we vonden het allebei erg leerzaam. Ik zou de cursus ook bij anderen aanraden. Mijn man rijdt met een zijspan en hij gaat de cursus ook doen. Ik heb hem opgegeven.”

VRO Op Maat
 
Carla Wolven, BMW F650
“Mijn motor is vrij groot voor mij, maar ik wilde ook een motor waarmee ik op vakantie kon en met elk weertype de weg op zou kunnen. Maar omdat ik niet zo heel veel rijd, voelde ik me niet zo heel zeker. De vakantie komt er aan en daarom dacht ik dat het goed was om deze cursus te gaan doen. Ik vond het fijn dat ik het met mijn eigen motor kon doen. Je hebt mensen om je heen die hetzelfde ervaren en dat vond ik wel prettig. Door de waterbak bleek helemaal niet zo eng als het leek en een stoepje kun je ook dwars op. Je wilt toch ook weten of je dingen wel goed doet. Ik doe het op mijn eigen veilige manier. Ik wilde alles op een zo realistisch mogelijke manier ervaren en dat is wel gelukt. Toen ik naar huis reed, had ik meer rust in mijn lichaam.”

Eric Froger, Triumph Speed Triple
“Ik ben nog van de generatie dat je met een L-plaatje achter op je motor zelf kon gaan oefenen zonder rijbewijs. En als ik zie wat je tegenwoordig moet kunnen… Ik denk nu dat het heel goed is als je deze cursus volgt als je al lang je rijbewijs hebt. Om het allemaal wat aan te scherpen. Ik vind snelheid niet zo interessant, maar behendigheid wel. Het maken van kleine rondjes, het manoeuvreren… Het ging allemaal best goed, mede door de goede aanwijzingen die je kreeg, en ik vond het echt verhelderend. Ik heb een prima dag gehad en ik denk er over om volgend voorjaar een VRO Expert of VRO Bochten te gaan doen.”

Meer info over onze VRO’s? Kijk dan op https://knmv.nl/opleidingen/Cursusaanbod-KNMV/