VRO-cursisten beter op de buddy


KNMV - 16 juni, 2014

Ook afgelopen weekend vonden tientallen VRO-cursisten hun weg naar Lelystad om te schaven aan hun vaardigheden. Het doel was dat zij zich na afloop beter op de buddy zouden voelen. Dat doel werd gehaald.

VRO Bochten

 
Paul Jong Baw, Kawasaki ZX1000
“Mijn vrouw en ik hadden al eerder een VRO1 en VRO2-cursus gedaan en we hadden dus al een beetje voorkennis. Maar ook deze VRO Bochten voldeed aan onze verwachtingen. Ik heb geleerd hoe je beter een bocht kunt beoordelen, hoe je hem  beter instuurt en ook afmaakt. We hebben allebei nog niet lang een nieuwe motor en dan ga je toch de grenzen aftasten. Zeker ook voor mijn vrouw op haar Ducati Diavel. Ik ben een sportieve rijder en het is leuk om even ‘los’ te gaan. Met het remmen lukte dat goed en een stoppie maken met de Kawa is wel leuk! Los gaan in de bochten? Als ik dat wil, boek ik wel een circuittraining. Ik heb in ieder geval mijn motor beter leren kennen.”

Peter Flantua, BMW K1200 GT
“Ik ga binnenkort toeren in de Eifel en dan is dit een ideale voorbereiding, ook omdat de BMW voor mij een nieuwe motor is. Eerder had ik al de VRO 1 en 2 gedaan en ik vind deze cursus een natuurlijk vervolg op de VRO 1. Ik kan het iedereen aanraden. Sommige dingen doe je automatisch, maar ze gaan niet altijd goed. Tijdens de cursus wordt ook geanalyseerd waarom het de ene keer wel en de andere keer niet goed gaat. Die antwoorden heb ik nu. Ik zit nu met een prettiger en veiliger gevoel op de motor. Ik ben heel trots op het extra ‘streepje’ op de banden. Ik kreeg zelfs de stepjes aan de grond. Even schrikken, maar wel leuk.”

Martin Wildeboer, Yamaha V-MAX
“Een V-MAX is niet een ideale motor voor zo’n cursus, maar ik ben een paar maanden geleden met mijn zoon achterop gevallen. Eigen schuld, en het leek me goed om eens een soort opfriscursus te doen. En ik kreeg ‘m van mijn vrouw voor Vaderdag. Vroeger dacht ik dat je gelijk onderuit zou gaan als je in de bocht je voorrem zou inknijpen, na de cursus weet ik dat dat helemaal niet hoeft. Ook uitwijken in de berm is goed mogelijk. Het niveau vond ik best hoog en toen het nog wat nat was, vond ik het ook wel een beetje eng. Later begon de zon te schijnen en toen was het genieten. We hebben voor en achter de instructeur gereden en voor mijn zelfvertrouwen was het goed om te horen dat hij zei dat ik deed wat mogelijk was met een V-MAX. Het knopje was weer om. Ook goed om te weten voor het thuisfront. Het was het geld honderd procent waard!”

VRO Expert

 
Joost Pardoel, Suzuki V-Strom 1000
“Samen met mijn vriendin, vader en schoonvader rijden we regelmatig en mijn schoonvader kwam deze cursus tegen. Omdat we over een paar weken naar de Alpen gaan, hebben we besloten om in te schrijven. Ik dacht vooraf dat er vast wel leuke dingen in zouden zitten, maar dat ik niet spectaculair veel zou leren. Maar het was juist heel leuk, vooral om te ervaren dat je zelfs met losse handen over obstakels als balken en banden kunt rijden. Ook hoe je bochten veiliger kunt aansnijden en je snelheid kunt opbouwen in de bocht, vond ik leuk. Op zo’n afgesloten terrein is dat perfect. Onze groep was heel divers, maar iedereen kreeg voldoende kansen en aandacht.”

Tom Meeuwsen, BMW R1200 GS
“Ik heb de cursus samen met een vriend gedaan die ook een GS heeft. Onderlinge competitie? Die is er altijd wel een beetje, maar tijdens de cursus zaten we elkaar toch vooral te motiveren. Ik wilde toch wel eens weten hoe je kunt reageren als er onverwachte dingen op je pad komen. Ik had wel eens gehoord dat je over obstakels als een band of een kunt rijden, maar dat ga je niet uit jezelf oefenen. Nu wel en dat is toch goed om te ervaren. Ik heb er zeker wat van opgestoken en ik zit er over te denken om ook nog eens de VRO Bochten te gaan doen.”

Meer weten over ons complete cursusaanbod? Kijk dan op https://knmv.nl/opleidingen/Cursusaanbod-KNMV/