Toertip van de week: 20e Rijsbikersrit


KNMV - 05 juni, 2014

Zin in een Brabantse koffietafel voor een Brabants vriendelijke prijs? Dan moét je eigenlijk aanstaande zondag wel deelnemen aan de twintigste Rijsbikersrit van de MC De Rijsbikers in Wernhout.

Het toerschema van de MC Rijsbikers ziet er vol uit. Afgelopen zondag werd het twintigjarig bestaan van de club uit het Brabantse Wernhout nog gevierd met een nostalgische reünierit, een weekje eerder konden de leden op pad voor een tweedaagse tocht. In juni staan niet minder dan vier clubritten gepland. “We zijn wel een redelijk actieve club”, zegt interim-voorzitter Niels van Kalmthout met gevoel voor understatement.
Zo’n negentig leden ervaren het vrijheid-blijheid motto van de club als lekker relaxed en de voorliefde voor toeren – met de jaarlijkse driedaagse toer naar Duitsland als begrip binnen de club – deelt de meerderheid met elkaar, of ze nu op een chopper stappen of op een supersporter.

Brabantse koffietafel
Op de drukke toerkalender van de club heeft de Rijsbikersrit al negentien jaar een vaste plek en komende zondag staat de twintigste editie op stapel. Vorig jaar werd de rit verreden volgens een nieuw concept, legt Van Kalmthout uit. “Niet iedereen heeft tegenwoordig de tijd om een hele dag te rijden”, weet Van Kalmthout. “Daarom hebben we de route in tweeën gesplitst. De vroege vogels kunnen om 9 uur starten, maar als je wilt uitslapen kun je ook nog later terecht. We kijken niet op een Brabants kwartiertje.”
Start- en eindpunt van zowel het eerste als het tweede deel van de route is Café De Valk in Wernhout. “Als deelnemers maar één deel willen rijden, kunnen ze zelf de route kiezen. Voor 7,50 euro kun je dan gebruik maken van een volledig verzorgde Brabantse koffietafel. Niet verplicht, maar daar kregen we vorig jaar wel zó veel enthousiaste reacties over.”
De Rijsbikersrit voert dit jaar voor een deel door Noord-Brabant en België. “We gaan naar het oosten en naar het westen, deels door België, maar toch vooral ook in Brabant”, vertelt Van Kalmthout over de route. “Deelnemers komen naar Brabant om hier deze rit te rijden en dan gaan we natuurlijk niet helemaal naar het noorden. We zijn trots op ons Brabant en er is hier in de omgeving zo veel moois te zien.”

Toerrit: De twintigste Rijsbikersrit van MC De Rijsbikers
Waar? Startpunt is Café De Valk, Wernhoutseweg 135, Wernhout
Wanneer? Zondag 8 juni 2014
Hoe laat? Starten kan tussen 9.00 en 10.30 uur
Hoe lang? Twee keer 100 km (routes voor Garmin download beschikbaar)
Kosten? De kosten van deelname bedragen € 5,- (€ 7,50 extra voor Brabantse koffietafel)
Meer info? http://www.mcrijsbikers.nl/html/home.htm, secretariaat@mcrijsbikers.nl