Toertip: de zevende Ome Willem-rit


KNMV - 12 juni, 2014

Wil je als vader aanstaande zondag op Vaderdag de hele dag beschikbaar zijn voor cadeaus, dan kun je op zaterdagmiddag nog altijd inschrijven voor de zevende Ome Willem-rit van MC De Kraats in Ede. En voor de duidelijkheid: niet alleen vaders zijn welkom.

De MC De Kraats uit Ede is een actieve toerclub, zegt René van Schaïk. De club is met Hemelvaart nog met ruim veertig leden voor een vijfdaagse tocht naar de Dolemieten geweest en nu staat de zevende Ome Willem-rit op het programma. Aanvankelijk was de rit uitsluitend bestemd voor klassieke motoren. “We merkten echter dat het aantal inschrijvers terug liep”, vertelt Van Schaïk. “Toen we vorig jaar besloten om er een goed doel aan te koppelen en de rit open te stellen voor alle motoren, bleek dat een schot in de roos, want met zo’n 45 deelnemers waren wij heel blij.”

Ome Willem

Voor de zevende keer staat de van oorsprong Klassiekerrit nu als Ome Willem-rit op de kalender van de club uit Ede. “Ome Willem was iemand die heel veel voor onze club gedaan heeft. Toen hij tachtig werd, hebben we besloten om de rit naar hem te vernoemen”, legt Van Schaïk uit. “De eerste Ome Willem-rit heeft hij nog mee mogen maken, maar inmiddels is hij overleden.”

Goed doel

Dit jaar komen de opbrengsten van de rit ten goede aan Zorgboerderij Groot Wagensveld in Renswoude. De boerderij biedt een plaats aan mensen die een indicatie hebben voor dagopvang of een Persoonsgebonden Budget. Het verzorgen van de dieren en het bijhouden van de moestuin behoren onder meer tot de activiteiten die op Groot Wagensveld worden aangeboden. “De rit is met 80 kilometer niet lang, maar het is een mooi rondje in de buurt van Ede door de Gelderse Vallei”, aldus Van Schaïk. “De boerderij is in de route opgenomen als tussenstop. De deelnemers aan de rit kunnen dan ook een kijkje nemen. Daarna kun je ook weer op tijd terug zijn bij ons clubhuis voor de nazit.”

Vorig jaar reed volgens Van Schaïk zo’n tachtig procent van de deelnemers de rit nog op een klassieker. “Binnen onze club zijn er nog wel behoorlijk wat mensen die zich met oudere motoren bezighouden. Maar iedereen is aanstaande zaterdag welkom. Ik rijd zelf met een BMW F650. Het duurt nog wel een tijdje voordat dat een klassieker is!”

Handig om te weten:

  • Toerrit: de zevende Ome Willem-rit van MC De Kraats
  • Waar? Startpunt is het clubhuis aan de Horsterweg 9, 6715 CT, in Ede
  • Wanneer? Zaterdag 14 juni
  • Hoe laat? Starten kan tussen 13.00 en 14.00 uur
  • Hoe lang? 80 kilometer (route beschikbaar voor Garmin GPS)
  • Kosten? Deelname kost 5 euro per motor

Meer info? www.mcdekraats.nl of detoercommissie@mcdekraats.nl