KNMV plaatst vraagtekens bij aanbieding verkeersschool


KNMV - 24 juni, 2014

Een verkeersschool in Utrecht leent een Piaggio MP3 uit aan leerlingen. Zo kunnen zij zelf oefenen, en veel geld besparen, redeneert de rijschoolhouder. Arjan Everink, Hoofd Verkeer en Opleidingen van de KNMV, heeft daar gemengde gevoelens bij.

Tot 1 januari 2013 mochten houders van een autorijbewijs ook zonder rijbewijs A met bepaalde  gemotoriseerde ’tricycles’ aan het verkeer deelnemen. De wetgeving is sindsdien aangepast, waardoor automobilisten die na die datum hun rijbewijs haalden, niet langer met een scooter als een Piaggio MP3 de weg op mogen. Na het bericht van de Utrechtse rijschoolhouder die leerlingen met een B-rijbewijs van vóór januari 2013 een weekend zelfstandig wil laten oefenen voor het A2-rijbewijs, krabde Arjan Everink zich achter de oren. “Ik heb respect voor de creativiteit van rijschoolhouders omdat zij natuurlijk ook hun winkel draaiende moeten houden”, zegt Everink. “Toch plaats ik er mijn vraagtekens bij met het oog op de verkeersveiligheid. Niet alleen in dit geval, maar in het algemeen als het gaat om het gebruik van dit soort ’tricycles’ door mensen met een autorijbewijs.”

Wetgeving aangepast
Everink wijst op drie punten in de verkeersopleiding voor motorrijders. “Je leert over theorie, je oefent bijzondere verrichtingen en je neemt deel aan het verkeer”, verduidelijkt hij. “Als je mensen de weg op stuurt zonder die drie dingen te hebben geoefend, zijn ze zich onvoldoende bewust van hun kwetsbaarheid op de motor. Om dan iemand zo de weg op te sturen, vind ik niet veilig. Slachtoffers vallen niet op het oefenterrein, maar in het verkeer.”
De aanpassing van de wetgeving inzake het besturen van gemotoriseerde driewielers is niet voor niets aangepast, meent Everink. “De wetgever heeft bepaald dat een scooter als bijvoorbeeld een Piaggio MP3 meer motor is en dan auto. Voor nieuwe rijbewijshouders voldoet een B-rijbewijs dus niet langer. Je hebt dus een A2-rijbewijs nodig.”
Als Hoofd Verkeer en Opleidingen binnen de KNMV zou Everink graag zien dat aanbieders van gemotoriseerde driewielers het initiatief zouden nemen om kopers bij aanschaf een trainingsdag aan te bieden. “Zo het verkeer in stappen, is gewoon niet verstandig. In ons eigen KNMV-cursuspakket hebben we voor deze groep een VRO AutoMoto en die hebben we niet voor niets opgezet. Tijdens zo’n trainingsdag kun je veel oefenen. Je mag niet vergeten dat je positie op de weg met een motor of scooter anders is dan in een auto.”

‘Geen voorstander’
Gemotoriseerde ’tricycles’ worden ook in de verhuur aangeboden, weet ook Everink. Hij zou graag zien dat de verhuurmarkt zelf-regulerend zou optreden. “Als je zonder ervaring een zijspan wilt huren, geven ze je ook niet zo maar de sleutel. Ik ben daarom dus ook geen voorstander van wat de rijschoolhouder uit Utrecht doet. Als het allemaal zo simpel is, waarom heeft een motorrijder dan twintig tot dertig lessen nodig voordat hij zijn rijbewijs haalt? Onderzoeken van het SWOV hebben aangetoond dat je als motorrijder een twintig maal grotere kans maakt betrokken te raken bij een ongeval dan een automobilist. Ik heb dus mijn bedenkingen.”