Herlings wint beide manches WK MX2 Italië


KNMV - 14 juni, 2014

De tiende wedstrijd om het Motocross Wereldkampioenschap werd dit weekend verreden in het Italiaanse Maggiora. Ook de EMX250 en de EMX300 klassen reden hier hun wedstrijd voor het Europees kampioenschap.

Kwalificatie

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de kwalificatierace op zijn naam geschreven. De Red Bull KTM Factory coureur uit Elsendorp pakte in de beginfase de koppositie en zag zijn voorsprong op Tixier en Ferrandis oplopen naar ruim twintig seconden. Lars van Berkel kwam op de 28e plaats binnen.

WK MXGP:
De kwalificatierace werd gewonnen door Jeremy van Horebeek, voor Antonio Cairoli en Steven Frossard.

Eerste manche
 
WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de eerste manche van de Grand Prix gedomineerd. Herlings kwam bij de start niet heel goed weg maar draaide de eerste bocht kort af en wist in de eerste ronde gelijk al de koppositie in handen te nemen. Arnaud Tonus kwam gelijk achter Herlings op een tweede plaats maar kon geen vuist maken en kwam zestien seconden achter Herlings over de finish. De Fransman Jordi Tixier werd op de derde plaats afgevlagd. Lars van Berkel reed een nette wedstrijd. In de beginfase reed hij in de top vijftien maar zakte later terug naar de twintigste plaats waarmee hij een WK punt pakte.

WK MXGP:
Antonio Cairoli won de eerste manche voor eigen publiek, voor Van Horebeek en Frossard.

EMX250:
In de eerste manche zijn vijf KNMV startbewijshouders in de punten geëindigd. Calvin Vlaanderen werd zesde, Brian Bogers zevende, Luca Nijenhuis twaalfde, Ceriel Klein Kromhof dertiende en Mike Gijsbertsen twintigste. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransman Sullivan Jaulin voor Ben Watson en Thomas Kjer Olsen.

Tweede manche

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft ook de tweede manche gewonnen en daarmee zijn veertigste (!) MX2 Grand Prix overwinning binnengehaald. De coureur uit Elsendorp kwam opnieuw niet heel goed weg bij de start maar wist in de tweede ronde de leiding in de wedstrijd over te nemen en met een veilige voorsprong te finishen, voor Dylan Ferrandis en Jordi Tixier. Lars van Berkel kwam ook in de tweede manche op een twintigste plaats over de finish en scoorde hiermee opnieuw een WK punt.

WK MXGP:
Antonio Cairoli heeft ook de tweede manche weten te winnen. Cairoli nam gelijk de leiding in handen en reed vervolgens onder luid gejuich van zijn Italiaanse fans naar een dubbele reekszege. Jeremy van Horebeek werd tweede voor de sterk rijdende Kevin Strijbos. Dit is ook meteen het dagklassement.

EMX250:
De tweede manche is gewonnen door Steven Clarke, voor Brent van Doninck en Thomas Kjer Olsen die hiermee de dagzege wist te pakken. Beste Nederlander werd Brian Bogers op een zevende plaats. Calvin Vlaanderen moest van achteren komen en finishte toch nog op een vijftiende plaats. Ceriel Klein Kromhof streed in de beginfase rond de vijfde plaats. Helaas zakte hij om onbekende redenen terug naar een zestiende plaats. Freek van der Vlist begon op een derde plaats aan de wedstrijd. De rijder uit Apeldoorn had het in de beginfase moeilijk om in zijn ritme te komen en zakte daardoor terug. Toch wist Van der Vlist met een twintigste plaats nog een EK punt uit te halen. Nick Kouwenberg kwam ten val in de beginfase. Hierbij ging veel tijd verloren maar Kouwenberg bleef rijden en kwam toch nog op een vijfentwintigste plaats over de finish, twee plaatsen voor Patrick Vos. Luca Nijenhuis en Mike Gijsbertsen verdwenen in de beginfase om onbekende redenen uit de wedstrijd.