Herlings wint GP Teutschenthal, blessure Pootjes


KNMV - 21 juni, 2014

In het Duitse Teutschenthal stond dit weekend de elfde ronde voor het Wereldkampioenschap Motocross MXGP en MX2 op de kalender. Ook de WK Dames en EMX125 en EMX150 klassen kwamen aan de start.

Kwalificaties

WK MXGP:
De Belgen Kevin Strijbos en Jeremy van Horebeek hebben de kwalificatieheat gedomineerd. Strijbos won de race met een klein verschil op Jeremy van Horebeek. Thuisrijder Max Nagl kwam als derde over de finish.

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de kwalificatieheat op zijn naam geschreven. Herlings won de race met een voorsprong van twintig seconden op Tim Gajser. Dylan Ferrandis kwam op de derde plaats over de finish. Calvin Vlaanderen, Brian Bogers en Lars van Berkel eindigden op de plaatsen 16, 24 en 27.

Eerste manche

WK MXGP:
De eerste manche werd een prachtige strijd tussen thuisrijder Max Nagl (die vijf GP’s aan de kant had gestaan na zijn trainingsongeval in Eersel) en de Belg Clement Desalle. Ronden lang gingen ze wiel aan wiel over het circuit, het was Nagl die als eerste over de finish kwam. De Fransman Steven Frossard eindigde als derde, voor de Belg Jeremy Van Horebeek en Italiaan Antonio Cairoli.  

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft de manche met ruime voorsprong gewonnen. Al in de eerste ronde pakte de 19-jarige coureur uit Elsendorp de koppositie, maakte in de beginfase nog een foutje, maar liep geleidelijk steeds verder weg bij zijn achtervolger Tim Gajser. Dylan Ferrandis en Jordi Tixier reden het tweede deel van de wedstrijd wiel aan wiel maar Tixier kon nergens een plaats vinden waar hij Ferrandis kon passeren en werd vierde. Naast Herlings wisten ook Calvin Vlaanderen (17) en Brian Bogers (19) WK punten te scoren. Lars van Berkel finishte met een 22ste plaats net buiten de punten.

WK Dames:
Chiara Fontanesi heeft de eerste manche gewonnen, voor Meghan Rutledge en Maria Balbi. Beste Nederlandse was Nancy van de Ven op een zesde plaats. Marianne Veenstra werd 10, Kimberley Braam 12, Nina Klink 13, Stephanie Stoutjesdijk 17 en Mandy Koning 18.

EMX125:
Davy Pootjes van het Red Bull KTM Team is ten val gekomen en heeft hierbij een schouderblessure opgelopen. De overwinning ging naar Brian Hsu voor Furbetta en Ivanov. Beste Nederlander werd Max Engelen op een negende plaats. René de Jong werd veertiende en Dani de Vries scoorde met een twintigste plaats het laatste EK punt.

EMX150:
De manche werd gewonnen door Albie Wilkie (GB), voor de Zweden Filip Olsson en Albin Larsen. Beste Nederlander was Brian van der Klij (7). EK punten waren er ook voor Shana van der Vlist (14) en Damian Bergevoet (16). Niels van der Duijn finishte net buiten de punten op de 21e plaats. 

Tweede manche 

WK MXGP:
Thuisrijder Max Nagl heeft zijn overwinning in de eerste manche niet kunnen herhalen. Nagl kwam slecht weg bij de start en moest een inhaalrace rijden, die hem niet verder bracht dan de zevende plaats. De manche werd gewonnen door de Belg Clement Desalle, die hiermee ook de dagzege binnenhaalde, voor zijn landgenoten Kevin Strijbos en Jeremy Van Horebeek. Antonio Cairoli eindigde als vierde.

WK MX2:
Jeffrey Herlings heeft ook de tweede manche met grote voorsprong gewonnen. De Red Bull KTM Factory coureur pakte kopstart, reed een foutloze race en liep ronde na ronde verder weg bij de concurrentie. Tweede werd opnieuw de 17-jarige Sloveen Tim Gajser, derde de teamgenoot van Herlings, Jordi Tixier uit Frankrijk. Calvin Vlaanderen scoorde in zijn Grand Prix debuut ook in de tweede manche punten met een zeventiende plaats. Brian Bogers reed in de beginfase op een zeventiende plaats en reed vervolgens lang in de top twintig maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 21ste plaats en kwam hiermee net niet tot scoren. Ook Lars van Berkel kwam met een vijfentwintigste plaats niet tot scoren.

WK Dames:
Meghan Rutledge won de wedstrijd voor Chiara Fontanesi. Nancy van de Ven uit Vlissingen is op een mooie vijfde plaats geeindigd. Naast van de Ven deed ook Nina Klink het goed met een tiende plaats. Ook Kimberley Braam (13) en Marianne Veenstra (17) kwamen tot scoren in de tweede manche. Stephanie Stoutjesdijk finishte met een 21ste plaats net buiten de punten. 

EMX125:
Davy Pootjes had nog teveel last van zijn schouderblessure en besloot in de tweede manche niet van start te gaan. De manche werd gewonnen door de Duitser Brian Hsu, voor de Italiaan Furbetta en de Est Thomas Sileika. Max Engelen van het HSF Logistics Motorsport Team kwam op de zevende plaats over de finish. Ook René de Jong kwam met een veertiende plaats tot scoren. Brian Hsu is Davy Pootjes tot op zeven punten genaderd in de tussenstand om het Europees Kampioenschap.

EMX150:
Albie Wilkie won de manche. Brian van der Klij kwam slecht uit de start en begon buiten de top twintig aan de wedstrijd. Echter met goede en constante rondetijden kwam hij nog ver terug en wist op een tiende plaats over de finish te komen. Damian Bergevoet werd elfde nadat hij een hele sterke beginfase kende waarbij hij rond de vijfde plaats reed. Ook Shana van der Vlist kwam van ver terug in de tweede manche. De dame uit Apeldoorn reed in de beginfase rond de twintigste plaats maar wist er nog een mooie veertiende plaats uit te slepen. Ook Niels van der Duijn wist met een vijftiende plaats punten voor het kampioenschap te scoren.