VRO Expert en VRO Zijspan: ”Volgend jaar er weer bij”


KNMV - 02 juli, 2014

Nadat hij een keer in de bosjes was beland, dacht Wim Boeve dat het misschien wel verstandig was om een VRO Zijspan te gaan doen. In Lelystad leerde hij bij, net als de deelnemers van de VRO Expert.

VRO Zijspan

Bert Vis, BMW
“Eigenlijk vind ik het vreemd dat je zo met je A1-rijbewijs op een zijspan mag stappen. Ik heb eerst in 2010 een les gevolgd en in 2012 heb ik vervolgens een VRO Zijspan gedaan. Ooit reed ik eens achter een paar goede zijspanrijders en het leek me ook een manier om het motorrijden langer vol te houden. Ik rijd ongeveer 5.000 kilometer per jaar en ik vind het helemaal geweldig. Een hele dag zo intensief rijden is best zwaar maar met zo’n cursus merk je ook dat je nog meer plezier hebt als je wat geleerd hebt. De instructeur gaf zo veel informatie en je bent nooit te oud om te leren.”

Wim Boeve, Ural
“Ongeveer een half jaar geleden kocht ik dit zijspan en de eerste keer dat ik de bosjes in reed, dacht ik dat het misschien wel goed was om eens een VRO te doen! Eerder had ik met mijn solo-motor heel veel geleerd tijdens een VRO, dus ik had goede ervaringen. Ik was de langzaamste van de groep, maar dat was geen probleem. Ik kon alles mooi op mijn eigen niveau doen. Erg nuttig vond ik om te ervaren hoe het is om iets over je eigen grenzen heen te gaan. Ik vond het ook fijn om te merken dat je niet zo snel omslaat als ik aanvankelijk wel dacht. Mijn machine staat nogal hoog op de poten en dat moet je af en toe juist gebruiken, bijvoorbeeld door bochten wat later in te sturen. Als hij nu begint te glijden, kan ik hem makkelijker opvangen. Het was een prima dag. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij.”

VRO Expert

Reinoud van der Heijden, Buell Ulysses
“Ik had al eerder onder meer een VRO 1 gedaan en omdat het inmiddels twee jaar geleden was, vond ik het wel tijd om weer eens iets te gaan doen. Het was een mooi vervolg op de VRO die ik heb gedaan, omdat je wat dieper in detail gaat en omdat het iets meer op snelheid ging. Ik heb er veel van opgestoken. Vooral het rijden over de helling van 45 º was een ‘eye opener’. Best schuin, maar eigenlijk heel simpel. De instructeur liet ook zien dat je door vanuit je heupen te duwen ook van baan kunt veranderen. Dat deed ik nooit zo, maar dat ga ik zeker nog meer oefenen.”

Niels de Winter, BMW R1200GS Adventure
“Samen met mijn vader van 74 had ik al eens een VRO gedaan en deze hebben we ook samen gedaan. Hij kon nog heel aardig meekomen. We hebben weer wat geleerd. Met name het remmen in de bocht vond ik een aangename ervaring. In het verkeer oefen je dat niet, nu is er wel de tijd voor. We konden het mooi opbouwen, terwijl in het verkeer het moment er plotseling is. Toen we met 80 per uur de berm indoken, moest ik wel even een drempeltje over en in de waterbak vond ik eerst wel héél veel water staan. Maar het ging allemaal goed.”

Henk Kip, Yamaha YZF R1
“Al veel langer was ik van plan om een VRO te gaan doen. Het trok me alleen niet om dat in mijn eentje te gaan doen. Mijn zoon heeft nu drie maanden zijn rijbewijs en het leek ons een leuk idee om het samen te doen. Ik kon aan hem merken dat hij er wat van opgestoken heeft. Een paar weken geleden zijn we naar Luxemburg geweest en daar hebben we al aardig wat S-bochtjes en haarspeldbochten genomen, maar op de cursus zag ik toch het verschil. Ik kan hem wel zeggen ‘je moet het zo doen’, maar nu kreeg hij het nog eens goed uitgelegd. Die helling en de waterbak…. Eerst denk je ‘moet dat nou’, maar als je het na een beetje uitleg doet, is het een eitje. Nu ik deze VRO Expert heb gedaan, denk ik er over om ook de VRO Bochten te gaan doen.”

Meer informatie

Meer informatie over onze VRO’s? Bekijk hier het cursusaanbod.