Van der Mark snelste tijdens kwalificaties in Suzuka


KNMV - 25 juli, 2014

Michael van der Mark heeft voor de tweede keer op rij de prestigieuze 8 Hour of Suzuka World Endurance race gewonnen.

Van der Mark schrijft geschiedenis

De Nederlander, die samen met Takumi Takahashi en Leon Haslam het MuSASHi RT HARC-PRO Team vormde, was na de acht uur durende wedstrijd het snelst voor de vanaf de pole vertrokken YOSHIMURA SUZUKI Shell Advance Racing Team (Randy de Puniet, Josh Waters en Tsuda Takuya) en het Team KAGAYAMA & Verity (Dominique Aegerter, Noriyuki Haga en Yukio Kagayama). 

Kwalificatie

Met de snelste tijd kwalificeerden Van der Mark en zijn teamgenoten Takumi Takahashi en Leon Haslam zich voor de Superpole op zaterdag. Daarin treden de tien snelste teams aan om de startopstelling te bepalen. Van der Mark en zijn teammaten zorgden vorig jaar voor een daverende verrassing door de prestigieuze endurance-race op het circuit van Suzuka te winnen. De toen pas 20-jarige Van der Mark werd zo ook de eerste Nederlandse Suzuka-winnaar. Vanwege een armblessure kwam de huidige leider in het WK Supersport toen maar weinig in actie, maar dat zou dankzij zijn glanzende vorm en snelle tijden aanstaande zondag wel eens anders kunnen zijn. Van der Mark maakte ogenschijnlijk moeiteloos de overstap van zijn Honda CBR600RR met Pirelli-banden naar de zwaardere Fireblade met Bridgestones. De race op Suzuka is de tweede wedstrijd van het WK Endurance-kampioenschap.

Superpole

Met een nieuw ronderecord wist Takuya Tsuda de polepositie te pakken. Michael van der Mark noteerde met het MuSASHI Honda team de vijfde tijd.

Moordende concurrentie

Dit jaar behoren Van der Mark en zijn teammaten zonder meer weer tot de favorieten op Suzuka. De concurrentie is echter moordend. Het Monster Energy Yamaha-team van Katsuyuki Nakasuga, Broc Parkes en Josh Brookes kwam als tweede uit de kwalificatie. Team Green van veteraan Akira Yanagawa, Kazuma Watanabe en Katsuaki Fujiwara klokte met hun Kawasaki de derde tijd. Met hun Yoshimura Suzuki zorgden Randy de Puniet, Josh Waters en Takuya Tsuda voor het vierde merk in de top 4 na de kwalificatie.

Moto2-coureur Dominique Aegerter maakt in Suzuka zijn WK Endurance-debuut. Hij was samen met de oudgedienden Yukio Kagayama en Nori Haga goed voor de vijfde tijd.

Alle rijders van het Pata Honda Ten Kate team komen in Suzuka aan de start. Naast Van der Mark en Haslam vormen ook oud-winnaar Jonathan Rea en Lorenzo Zanetti een team. Zij worden op hun FCC TSR Honda bijgestaan door Kousuke Akiyoshi. Het drietal kwam als zesde uit de kwalificaties. Net als vorig jaar is ook Kevin Schwantz weer van de partij. De inmiddels 50-jarige oud-wereldkampioen 500 cc sloot samen met Nobu Aoki en Satoshi Tsujimoto de kwalificatie af als negende.

Le Mans laatste wedstrijd van 2014

In Suzuka werd ook bekend gemaakt dat er geen vervangende wedstrijd is gevonden voor de Acht Uren van Doha in Qatar. Dat betekent dat de 24 Uren van Le Mans op 20 en 21 september de vierde en laatste wedstrijd van het WK Endurance in 2014 is. Van der Mark en zijn Japanse team worden er niet aan de start verwacht. Net als in de voorgaande jaren is er wel Nederlandse deelname dankzij Rafael Sinke. De gedreven Kawasaki-coureur mikt vooral op aankomen met zijn bescheiden privé-team. Winnen zit er niet in, weet Sinke ook. De wedstrijd op Le Mans kende wel twee maal een Nederlandse winnaar. Henk van der Mark en Dirk Brand schreven de race in 1984 op hun naam en de huidige KNMV-bondscoach Barry Veneman maakte in 2008 deel uit van het winnende Suzuki-team.